Csirkemészárlás Hongkongban

Hongkong, influenza, baromfi | Népszabadság   Népszabadság

Itt az új "kergemarhakór", ezúttal csirkében előadva. Egy betegség, most éppen az influenza, annak is egy teljesen új változata, amelyről azt derítették ki, hogy történetesen háziszárnyasokról terjed át az emberekre. Ráadásul a szokásos influenzáknál jóval veszélyesebb, nagy százalékban halálos, így még nagyobb a pánik. Az új vírus szülőhelyén, Hongkongban legalábbis akkora, hogy a hatóságok most elhatározták, levágják az összes fellelhető csirkét. A szakemberek úgy sejtik, az új, H5N1 jelű vírusváltozat emberről emberre nem terjed, a kéttucatnyinál nem több esetből azonban még azt sem lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy a páciensek végül is hogyan kapták meg a kórt. Hazánkban mindenesetre az A influenzavírusnak ezt az altípusát még nem mutatták ki.

Az első páciens, akinél Hongkongban a H5N1-est kimutatták, egy hároméves kisfiú volt. Rajta májusban észlelték a betegséget. Azóta 11 esetben bizonyosodott be a fertőzés, további 11 embernél pedig feltételezik, hogy a "madárinfluenzának" nevezett kór a bűnös az influenzatünetek megjelenésében. Az eddig négy halálesetet okozó vírus még nem járvány és egyes szakemberek vitatják, hogy az eddig csak háziszárnyasok szervezetéből kimutatott vírusváltozat egyáltalán képes lehet-e embereket fenyegető világjárvány kiváltására. Kétségtelen viszont, hogy egyrészt az influenzavírusoknak eddig is főleg vízimadarak voltak a köztes gazdái, anélkül, hogy magukat a madarakat megbetegítették volna, másrészt e kórokozók már korábban is átlépték a fajok közti gátat, hiszen például az 1968-as, ugyancsak Hongkongból kiinduló influenzajárvány is több millió embert betegített meg.

Hongkong és egyáltalán Kína déli része azért kerül minduntalan a képbe, mert itt egyedülálló módon él együtt ember és háziszárnyas, tehát kivételesen nagy az esély a vírusrandevúra.

A hongkongi hatóságok már hetekkel ezelőtt felhívták az Egészségügyi Világszervezet figyelmét a fenyegető veszélyre, de eddig a H5N1 sehol másutt nem tűnt fel emberekben.

| Hongkong, influenza, baromfi
2002-07-10 11:14:39

Web Design & Development Prowebshop