Hongkongban kiirtják a csirkéket

hongkongi, egészségügy, baromfi | Népszabadság   Népszabadság

A hongkongi egészségügyi hatóságok hétfőn megkezdték 1,3 millió csirke és más szárnyas kényszervágatását és megsemmisítését, hogy megelőzzék az embert veszélyeztető baromfiinfluenza elterjedését. Fertőzött állat fogyasztása eddig négy ember halálát okozta Hongkongban, és eddig legalább nyolc fertőzés valószínűsíthető.

Az összes érintett hongkongi kereskedőt levélben felszólítottak, hogy zárjanak be, öljék le a náluk lévő bármiféle baromfit, várják meg a hatóságokat, amíg összegyűjtik és eltüzelik a tetemeket, fertőtlenítik a boltokat és a standokat. Csak ezután nyithatnak ki újra. A hongkongi csirkefarmokon is elpusztítják az összes állatot - közölték a terület egészségügyi minisztériumában. A hongkongi hatóságok szerint az állatok elpusztítása egy nap alatt befejezhető. A művelet 5,17 millió dollárnak megfelelő összegbe kerül. A termelők és a kereskedők kártalanítása ezen felül értendő. A hongkongi mezőgazdasági és halászati minisztérium egyik illetékese hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a veszélyes vírust bizonyára Kínából importált csirkék hozták be. A hongkongi baromfiállomány kiirtása csökkenti ugyan, de nem képes teljesen kiküszöbölni az úgynevezett csirkeinfluenza elterjedésének veszélyét - vélekedett hétfőn Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezető szakembere. "Akkor múlna el a veszély, ha a háziszárnyasok volnának az egyedüli vírushordozók. Tudjuk azonban, hogy ez a vírus más szárnyasokat is megfertőz. Márpedig Hongkongban sok madár él" - hangsúlyozzák az Egészségügyi Világszervezet szakemberei. A szervezet lapunknak nyilatkozó virológusa ugyanakkor aláhúzza: a veszély nem jelent járványt, és nem bizonyított, hogy a vírus emberről emberre is terjed. Az esetleges utazási korlátozásokat e szakember indokolatlannak, a Hongkongban foganatosított óvintézkedéseket érthetőnek tartja.

Nem lehet számítani az emberre is veszélyes hongkongi baromfiinfluenza felbukkanására hazánkban, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a járvánnyal kapcsolatban egyelőre nem tervez intézkedéseket - mondta töb- bek között munkatársunknak Straub Ilona, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. A hazai egészségügy képviselői egybehangzóan hangsúlyozzák: a vírusnak legalább egy-két évre lenne szüksége ahhoz, hogy Kína környékéről eljusson Magyarországra. Ez idő alatt többszöri mutáció fordulhat elő, jelenleg tehát bármilyen intézkedés korai volna.

Egymillió-háromszázezer csirkét semmisítenek meg Hongkongban

| hongkongi, egészségügy, baromfi
2002-07-10 11:15:10
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop