Borsodi orvosok tiltakozása

orvos, egészségügy, beutaló, szakrendelő, szakrendelÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság

Mind több bírálat éri azt a január 1-jén életbe lépő kormányrendeletet, amely a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások körét szabályozza. Pusztai Erzsébet, az MDNP alelnöke a párt tegnapi sajtótájékoztatóján ellentmondásosnak mondta a rendeletet. Szerinte elképzelhető, hogy a fogadó egészségügyi intézmények előnyben részesítik majd a fizető betegeket a beutalóval jelentkezőkkel szemben. A politikus azt is kifogásolta, hogy a beutaló nélküli, fizető betegek ugyanolyan társadalombiztosításra jogosultak, mint azok, akik csak beutalóval keresik fel a szakrendelőket, klinikákat, kórházakat.

A szakrendelésre való beutalás lehetőségeinek korlátozása ellen tiltakozik a népjóléti miniszternek címzett nyílt levelében Borsod megye 137 foglalkozás-egészségügyi alapellátást végző orvosa. A január 1-jén életbe lépő kormányrendelet ugyanis elveszi a munkahelyi orvosoktól azt a jogot, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott szakrendelésekre - például labor-, röntgen-, EKG- vagy ultrahangvizsgálatokra - utalják be betegeiket.

Dr. Matyi Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház foglalkozás-egészségügyi osztályának vezetője tegnap miskolci tudósítónknak elmondta: az üzemorvosi rendszer helyett 1995 óta működő, a munkáltatók által finanszírozott foglalkozás-egészségügyi orvosi alapellátás lehetőségeinek korlátozása a tiltakozók szerint a szakmai munkát lehetetlenné teszi, és ellentétes a követendőnek tartott európai gyakorlattal is.

| orvos, egészségügy, beutaló, szakrendelő
2002-07-10 11:15:51


data-full-width-responsive="true">