Fantomgyógyszerek a listákon

gyógyszer, orvosság, biztosító | Népszabadság   Népszabadság

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főgyógyszerésze cáfolja fantomgyógyszerek létezését. Némely gyógyszercég viszont úgy látja: bizonyos orvosságok ugyan felkerülnek a biztosító által támogatott listára, de nem jutnak el a patikákba. A gyógyszerész kamara szerint a hiányzó medicinák hasonlókkal helyettesíthetők.

Bogsch Erik, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének egyik vezetője a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című adásában úgy fogalmazott: nem ritka, hogy hazánkban egy-egy gyógyszergyártó törzskönyvezteti és a biztosító által támogatott gyógyszerek listájára felveteti a készítményét, mégsem hozza forgalomba. Bogsch szerint e fantomkészítményeknek nevezhető orvosságok hátterében a tisztességtelen piaci versenyhez közel álló indokok állnak: más cégek megzavarása a cél. Esetleg le akarják vinni a forgalomban lévő, hasonló hatóanyag-tartalmú szerek árát.

Megtudtuk azt is: ha az ellenőrzések során az egészségpénztár tudomására jut, hogy valamely orvosság nincs forgalomban, az OEP leveteti a támogatott gyógyszerek listájáról. Ez évente néhány esetben fordul elő.

Hamvas József, az OEP főgyógyszerésze cáfolja azt a feltételezést, hogy a listáról való törléssel spórolni akar a biztosító. A törvény szerint egyébként a gyógyszerkasszát csak a lakosság által vásárolt orvosságok árának támogatására fordíthatják. Egy medicina csak 8-12 havi forgalmazás után és csak akkor kerülhet fel a támogatott gyógyszerek listájára, ha a forgalma eléri az öt százalékot. Ezért szerinte nehezen képzelhető el a piac tisztességtelen befolyásolása.

Tihanyi Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara igazgatója szerint az orvosságok minősítését, tehát az egyenértékűséget is megállapító Országos Gyógyszerészeti Intézet előírásai és a forgalomba hozatal feltételei megnehezítik a gyógyszerpiac tudatos befolyásolását. Ettől függetlenül előfordul, hogy egy-egy készítmény hiányzik a gyógyszertárakból, de más készítménnyel helyettesíthető, ezért a betegellátás nem kerülhet veszélybe.

| gyógyszer, orvosság, biztosító
2002-07-10 11:16:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop