Elsősegélyközpont kóbor állatoknak

menhelyek, állatorvos | Népszabadság   Népszabadság
Segítő szándékú emberek gyakran visznek kóbor állatokat az állatorvosi rendelőkbe. Jó esetben kifizetik a kezelés költségeit, de hogy ezután mi lesz az állattal, azt az orvosra bízzák. A talált állatokat le lehet adni a menhelyeken is, ott viszont nem esnek át azonnal a teljes orvosi kontrollon. A menhelyek ráadásul túlzsúfoltak, és nem képesek eleget tenni a higiénés szabályoknak. Az új állatvédelmi törvénynek a tartási körülményekre vonatkozó előírásai betarthatatlanok.

Az ilyen szervezetek, menhelyek önerőből vagy valamilyen alapítványon keresztül működnek; állami támogatásban nem részesülnek, így hiányzik a pénz és a szigorú állatorvosi ellenőrzés. Mindezt átlátva indította útjára január elején a Hontalan Állatok Első Magyarországi Intézete Közhasznú Alapítványt a Budai Kisállat Klinikát vezető állatorvos testvérpár, Juhász Csaba és Juhász Tamás a XI. kerületi Csárda utcában. Nem egy újabb állatmenhelyet szeretnének létesíteni, hanemállatgyógyászati elsősegélyközpontokat. Ezekben kéthetes karantén alatt megállapítják, hogy az állat kihelyezésre alkalmas-e. Ha nem gyógyíthatatlan beteg, és fájdalommentes életet lehet neki biztosítani, akkor az alapítvány pénzéből megkapja a szükséges védőoltásokat, ivartalanítják - hogy ne legyen felesleges szaporulat -, féreghajtózzák, megtisztítják, bolhátlanítják őket. (Eddig már kétszáz állat ment át ezen a kontrollon.) Ezek után kerülnek menhelyre, állatotthonba. Így elkerülhető, hogy jóhiszemű emberek költséges kezelést igénylő állatot vigyenek haza. Ingyen vehető igénybe az alapítvány szolgáltatása akkor is, ha a megtaláló szeretné elvégeztetni az említett kezeléseket, még mielőtt gazdát találna az állatnak. Az alapítvány segítséget akar nyújtani azoknak az idős embereknek is, akik aggódnak, hogy haláluk után mi lesz kedvencükkel, és emiatt elaltattatják őket. Terveik szerint az ő állataikat is befogadnák.

Más állatorvosok is felajánlották segítségüket, intézményüket erre a célra, menhelyek támogatják az ötletet, és állatvédő egyesületek vállalnák a már egészséges állatok elhelyezését.

- Az a legfőbb cél, hogy minél több állatot lehessen új gazdához kihelyezni, tehát minél kevesebbet kelljen elaltatni - mondja Juhász Csaba, a kuratórium elnöke. - A megtalálók rögtön tudnák, hogy hol lehet az állatot leadni, a keresők pedig hamarabb a nyomukra bukkannának, az ehhez szükséges egységes informatikai rendszer, például az internet segítségével.

Az eddigi adományok is sokat segítettek, igazán nagy minőségi fejlődést azonban év végére várnak, mert augusztus-szeptemberben érkeznek meg a személyijövedelem-adóból befizetett egyszázalékos felajánlások. Ennek az egészségügyi szempontból kifogástalan rendszernek és az ivartalanításnak köszönhetően a szakemberek szerint öt-tíz éven belül el lehetne érni, hogy ne legyenek kóbor állatok az utcán. (Bővebb felvilágosítást a 310-1545-ös telefonon adnak.)

Békési Krisztina

| menhelyek, állatorvos
2002-07-10 13:27:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop