Gógl Árpád az átszervezésről

országos intézetek, egészségügy, Gógl Árpád, átszervezés | Népszabadság   Népszabadság
A szaktárca terve szerint 2000-re átszervezik az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó országos intézetek rendszerét. A változás a remények szerint csupán személyes érzékenységet és intézményi érdekeket sérthet, a betegek ellátását nem érinti. Az első egyeztetésen nem volt egyöntetű a lelkesedés, ám a következő évben kidolgozott részletek nyomán megvalósítják a koncepciót - mondta el lapunknak Gógl Árpád egészségügyi miniszter (képünkön).

Értesülésünk szerint a jövőben megszűnhet néhány, ma még az Egészségügyi Minisztérium "tulajdonában" és felügyeletével működő országos intézet, köztük olyanok, amelyek eddig egy-egy orvosi szakterületet koordináltak. A megszűnés nem minden esetben értendő szó szerint: lesznek olyan intézmények, amelyek tovább működnek - csak már nem országos intézeti státusban. Bár a megszüntetendők listáját nem közölték, információnk szerint ez a sors vár például a szemészeti, a sebészeti és a belgyógyászati intézetre. A Parádi Gyógyintézet vagy a Pomázi Munkaterápiás Intézet pedig lekerül az országos intézeti listáról.

A többi országos intézetet tevékenysége alapján más-más intézményhez sorolják át. Gógl Árpád miniszter elmondta, a csaknem negyven intézetből azokat, amelyek ma is vezető szerepet játszanak a betegellátásban, az orvosegyetemhez integrálják. Ez a sors várhat például az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás vagy a Kardiológiai Intézetre. A miniszter szerint ezt az integrációt a betegek alig veszik majd észre, mint ahogyan azt sem tudták feltétlenül, hogy az őket kezelő kórházban egyetemi tanszék működik. Az átszervezésre azért van szükség, mert a jövőben nem akkreditálhatók olyan egyetemek, amelyeknek nincs minden szakmacsoportból tanszékük.

Más megítélés alá esnek azok az országos intézetek, amelyek már ma sem a gyakorlati gyógyításban, hanem az elméleti kutatásban látnak el kimagasló szerepet. Ezeket a tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémia intézményi szerkezetébe illesztik.

A negyedik csoportba tartozó, az állami egészségügyi feladatok ellátásához kapcsolódó - például a közegészségügyi - intézetek maradnak a tárca felügyeletében.

| országos intézetek, egészségügy, Gógl Árpád, átszervezés
2002-07-10 12:20:54
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop