Törvényt sértettek orvosok az illegális szerekkel

Vectorex, Scalarex, orvos | Népszabadság   Népszabadság
Az eddigi adatok alapján bizonyítottnak látszik, hogy legalább három magyar orvos adott illegális készítményeket a hozzájuk forduló betegeknek. Ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indul eljárás. Kiderült, hogy a szerek szteroidot is tartalmaznak. Valószínű, hogy a készítményeket embergyógyászati célokra szánták, de az engedélyezési procedúra még csak az állatkísérleti szakaszban tart.

Molnár Ilona tiszti főorvos arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy tudomása szerint már tíznél is több beteget sikerült azonosítani azok közül, akik kaptak a Vectorex és Scalarex fantázianevű készítményből. Elképzelhető - tette hozzá -, hogy a páciensek száma a valóságban ennek sokszorosa. (Úgy tudjuk, az Egészségügyi Minisztériumban igen sokan tettek bejelentést.) Pillanatnyilag nincs jele annak, hogy a jogsértően felhasznált szerek komoly károsodást okoztak volna, de az ezzel kapcsolatos vizsgálat érdemi része csak most kezdődik.

Mint arról beszámoltunk, az említett szerek idehaza nincsenek törzskönyvezve, engedélyek nélkül és tisztázatlan körülmények között - minden bizonynyal egy svájci forgalmazó cég révén -, "feketén" kerültek Magyarországra. A készítményeket két természetgyógyászati központban használták egyebek mellett allergia gyógyítására. A legújabb fejleményekről szólva Molnár Ilona elmondta: a vizsgálat eddigi adatai alapján bizonyított, hogy legalább három orvos alkalmazta az illegális készítményeket.

Az érintett orvosok eljárása egyértelműen sérti a törvényeket, hisz mielőtt egy szert a betegnek adnak, meg kell győződniük azok összetételéről és természetesen arról, engedélyezett készítményről van-e szó. Valószínű, hogy a kérdéses szereket embergyógyászati célra akarják kifejleszteni, de az ilyenkor szokásos hosszadalmas, általában évekig tartó engedélyezési procedúra még csak az állatkísérleti szakaszban tart - mondta Molnár Ilona. A tiszti főorvos nem látott még olyan dokumentumot, amely szerint a készítményeket más országban engedélyezték volna.

Cseke Éva, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese is úgy tudja, hogy a világon sehol sem kapott engedélyt a Vectorex és a Scalarex. Ennek ellenére - értesülései szerint - mintegy tíz országban alkalmazták a szereket. Cseke Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország tiszti főgyógyszerészeinek vizsgálata alapján nincs olyan gyógyszer-nagykereskedői jelentés, amely a készítmények forgalmazásáról számolna be.

Az OGYI főigazgató-helyettese szerint sem fér kétség ahhoz, hogy szabályos és ellenőrzött módon a szerek Magyarországon nem kerülhettek forgalomba.

Párhuzamosan Svájcban is folyik a vizsgálat, de még ott sem sikerült kideríteni, miként fordulhatott elő, hogy betegeket kezeltek az állatkísérleti szakaszban lévő anyaggal, vagy ilyen anyagok keverékével - közölte Cseke Éva.

Horányi Tamás, a svájci forgalmazó cég képviselője ugyanakkor határozottan cáfolta azokat az állításokat, hogy lejárt szavatosságú szereket szállítottak volna. Mint mondta, Németországon és Svájcon kívül Franciaországban, Hollandiában és például Belgiumban is forgalmazták a készítményeket.Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki tájékoztatóján bejelentették, hogy a szerek - miként azt a szakértők megállapították - a megjelöltnél valamivel kisebb mennyiségben szteroidokat tartalmaznak. Ha a készítményeket nem a megfelelő körültekintéssel alkalmazzák, a mellékhatások akár súlyosak is lehetnek. A három orvos ellen - aki ilyen injekciókat beadott - foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indul büntetőeljárás. Várhatóan a Melissa és a Varázsvölgy természetgyógyászati központ igazgatójára pénzbüntetést, legfeljebb százezer forintig terjedő szabálysértési bírságot is kirónak.

| Vectorex, Scalarex, orvos
2002-07-10 14:42:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop