Vállalkozó háziorvosok

háziorvosok, vállalkozó, privatizáció | Népszabadság   Népszabadság
A háziorvosi szolgálatok privatizálásának felgyorsításáról és az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról tanácskozott Ráckevén mintegy 250 budapesti ás Pest megyei orvos.

Dr. Békássy Koppány, a tanácskozás főrendezője, aki Szigethalmon praktizál, korábban a Magyar Orvosi Kamara titkára volt, munkatársunknak elmondta: a hazai hálózatban dolgozó 6802 - ezen belül a Pest megyében praktizáló 481 - háziorvos jó színvonalon látja el feladatát. Országosan a praxisok mintegy 80 százaléka - Pest megyében ennél több: 85 százaléka - vállalta a csak átmeneti megoldásnak tekintett funkcionális privatizálást. Ez azt jelenti, hogy a rendelők, a berendezések, műszerek tulajdonosai és fenntartói az önkormányzatok, csak az orvosi tevékenység a magánosított, amit továbbra is egyedül az egészségbiztosítási pénztár finanszíroz. Ebben a helyzetben azonban rengeteg az ellentmondás. A fenntartó önkormányzat sokszor a működési költségek kiegészítésére kénytelen fordítani a műszerek cseréjére, korszerűsítésére szánt pénzt is. Ahol azonban teljes egészében vállalkozóként működik az orvos, ott javult a betegek ellátása. A vállalkozó orvos ugyanis érdekelt a minél teljesebb körű ellátás feltételeinek megteremtésében, s csak ha elkerülhetetlen, akkor utalja be szakrendelésre pácienseit - állította a tanácskozáson dr. Hidas István pilisvörösvári háziorvos.

A vállalkozó orvosok egyetértéssel hallgatták az egészségügyi szaktárca vezetőinek azt az elképzelését, hogy a biztosítási rendszert és vele szinkronban aháziorvosi szolgálatok teljes privatizálását úgy kell felgyorsítani, hogy 2001 végére a folyamat nagy része befejeződjön. A jelenlévők többsége támogatta, hogy regionális biztosítók is szerződést köthessenek a háziorvosokkal. Kifejtették: megnyugtatónak tartják, hogy a magánosítás támogatására a kormány összesen 70 milliárd forintot különített el, amiből átlagosan 10 millió forint jut egy-egy rendelő tulajdonba vételére, a megfelelő berendezések, műszerek beszerzésére. Dr. Berényi György, Péteri vállalkozó háziorvosa, az Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője elmondta: a leendő hiteltörlesztés körül sok a kérdőjel, hisz a jelenlegi finanszírozásból semmiképpen sem jut a kölcsönök visszafizetésére.

| háziorvosok, vállalkozó, privatizáció
2002-07-10 13:46:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop