Óvatos kutatók, reménykedő betegek

daganat, kutatás, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Hazánkban november közepétől lesz kapható a patikákban az a táplálékkiegészítő készítmény, melytől a kutatók a rosszindulatú daganatok áttétképződésének csökkenését várják. A beteg embereken még nem vizsgált, állatkísérletekben azonban jó hatásúnak bizonyult anyagot, amely magyar világszabadalom, tegnap mutatták be az onkológusoknak.

A feltalálócsoport vezetője óvatosan fogalmaz, mint mondja, a hatásmechanizmusnak emberben is működnie kell, egyelőre azonban csak az állatkísérletek tudományos eredményeiről tudnak beszámolni. Arra, vajon a várt hatás a betegeknél is jelentkezik-e, még nem lehet határozottan felelni. Mégis, a megtalált vegyület olyan fontos, hogy azt mielőbb alkalmazni kívánták a betegeknél is.

A munka Szent-Györgyi Albert munkásságának nyomdokán indult. Az ő hagyatékából került elő az a búzacsírából előállított folyadék, amelynek további vizsgálatából és feldolgozásából született a készítmény. Az állatkísérletekben vizsgált vegyület önmagában csökkentette, a hagyományos daganat elleni gyógyszerekkel kombinálva pedig megakadályozta a rákos áttétek kifejlődését. A csoportot vezető Hidvégi Máté professzor elmondta, a szer hatására a mesterségesen gyengített állati immunrendszer normális működése helyreállt, ezért erre szolgáló segédanyagként ajánlják majd a szakorvosok figyelmébe. A készítményt néhány héttel ezelőtt Izraelben hozták forgalomba, novembertől pedig a magyarországi patikákban is kapható lesz a hatóanyagból készült granulátum.

Bár a betegeken észlelhető hatás vizsgálatára csak a jövőben indulnak klinikai kísérletek, dr. Szende Béla professzor szerint a készítmény ajánlható a gyengült vagy sérült immunrendszerű betegeknek, azaz időseknek, krónikus vagyfertőző betegségben szenvedőknek éppúgy, mint a daganatos kórral küszködőknek. Hidvégi professzor a bemutatón elmondta, a gyógyszerré fejlesztéshez nem fűz reményeket, mert a vegyületből nem lehet egyetlen szintetikus molekulát előállítani, márpedig ez ma a gyógyszergyártás alapja. Az anyagot alkotó részecskék egyike sem produkálta külön-külön a várt hatást, az csak az alkotórészek szerencsés és stabilizált együttesétől várható. A két hétre elegendő étrendi kiegészítő ára várhatóan ötezer forint körül lesz.

| daganat, kutatás, gyógyszer
2002-07-10 12:26:46

Web Design & Development Prowebshop