Új elvek a gyógyszerárak támogatásában?

támogatás, gyógyszer, ár | Népszabadság   Népszabadság
A tervek szerint az év második felétől nem részesülhet tb-támogatásban az a járóbeteg-ellátásban használt gyógyszer, amelyikből az egy csomagolásban lévő adag meghaladja az adható szokásos havi mennyiséget. A hatásosság, hatékonyság mérlegelése nélkül kikerülnének a támogatásból azok a szerek, amelyek recept nélkül és receptre egyaránt kaphatók.

A tárcaközi ár- és támogatásmegállapító bizottságban született és a parlamenti szakbizottsághoz eljuttatott támogatási alapelvek szerint a licenc alapján gyártott szerek ára a jövőben nem haladhatja meg a szabadalmi oltalommal védett, originális készítmények árának 70 százalékát. Ez utóbbiaknál az európai legalacsonyabb árat fogadja csak el a biztosító ajánlatként. A jövőben a támogatás feltétele lenne, hogy a készítménynek már legalább három, az Európai Unióhoz tartozó országban érvényes ára legyen, és ott is támogassa őket a biztosító. E feltételek alól csak azok a gyógyszerek lehetnek kivételek, amelyeket legelőször hazánkban törzskönyveznek.

A támogatás mértékét a jövőben is befolyásolja majd a készítménnyel gyógyítandó betegségek súlyossága, prognózisa és előfordulásuk gyakorisága. Kiemelt (ma százszázalékos) támogatásban részesülnének az élethosszig tartó súlyos krónikus betegségek gyógyszerei, ha a várható élettartamot és az élet minőségét jelentősen befolyásolják. Ilyen támogatásra számíthatnak azok a betegek is, akik olyan veleszületett rendellenességben szenvednek, amely a gyógyszer szedése nélkül visszafordíthatatlan folyamatot indítana el szervezetükben.

Az élethosszig szedendő, de a várható élettartamot és életminőséget csak közepesen befolyásoló szerek "emelt" (jelenleg 90 százalékos) támogatásban részesülnének. Átlag feletti támogatás azoknak a krónikus és heveny tartós kezelésre szoruló betegeknek a gyógyszereihez adható, akiknél a terápia elmaradása az életminőséget számottevően rontaná. Átlagos (ma 50 százalékos) támogatásra azok a gyógyszerek számíthatnak, amelyeket olyan krónikus betegségre adnak, amelyek nem járnak jelentős életminőség-romlással, ám tartós kezelést igényelnek, és a szerekkel visszahozható a beteg önellátó képessége. Ugyanígy támogatnák a közepesen súlyos heveny betegségek gyógyszerei közül azokat, amelyek az életminőséget átmenetilegjelentősen, az önellátó képességet jelentősen befolyásolják.

Az új elvek szerint a jövőben nem az ár bizonyos százalékával, hanem fix összeggel támogatnák a gyógyszereket. Ezt úgy számolják ki, hogy a piacon kapható legalacsonyabb terápiás költségű szer százalékos támogatását kapja a többi vele azonos hatástani csoportba tartozó gyógyszer már az ártól függetlenül. Ha például egy száz forintba kerülő referencia-gyógyszer 50 százalékos támogatásban részesül, a többi vele azonos csoportba tartozó gyógyszer ezt az 50 forintos támogatást kapja attól függetlenül, hogy ára száz forintnál magasabb.

Az év második felétől a tervek szerint nem részesülhet tb-támogatásban az a járóbeteg-ellátásban használt gyógyszer, amelyikből az egy csomagolásban lévők száma meghaladja a szokásos adagolásban adható havi mennyiséget. A hatásosság, hatékonyság mérlegelése nélkül kikerülnének a támogatásból azok a szerek, amelyek recept nélkül és receptre egyaránt kaphatók. A tervezetet véleményezik a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, és az év második felében már ennek alapján folynak a gyártókkal az ártárgyalások.

| támogatás, gyógyszer, ár
2002-07-10 13:12:40


data-full-width-responsive="true">