Nem volt egységes az egészségügyiek béremelése

egészségügyiek, béremelése, országos, dolgozók, kórház, EDDSZ | Népszabadság   Népszabadság

Az önkormányzati kórházak kétharmadában teljesítették az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (EDDSZ) kötött bérmegállapodást, de az országos intézetek többségében és a kórházaktól függetlenül működő szakrendelőkben a tervezett 16 százalék helyett csak 4-11 százalékkal emelték az egészségügyiek bérét.

Gulyás Judit, az EDDSZ elnöke szerint az egészségügyi dolgozók idei béremelése csak kárrendezésnek tekinthető. A szakszervezet célja, hogy értékén fizessék meg a munkájukat. Tarthatatlannak ítélte, hogy az ágazat átlagbére utolsó a nemzetgazdaságban. A KSH szerint januárban az egészségügyiek havi bruttó átlagbére 39 700, a szociális intézményekben dolgozóké 30 ezer forint volt.

Kökény Mihály népjóléti miniszter sem elégedett az egészségügyiek bérével, de mint mondta: a kormány betartotta vállalását, az országos átlagban 16 százalékos béremelést. Felméréseik azonban nagy különbségeket mutatnak a gyógyintézeteknél. A kórházak harmadában márciusban 15 százalék körüli béremelésre került sor, de több országos intézményben - ezek között van az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Idegsebészeti Intézet - csupán 4-11 százalékkal emelték a fizetéseket. A miniszter szerint ez csak részben magyarázható a kórház-finanszírozás hiányosságaival. Ezt igazolja, hogy a nemrég még jelentős veszteséggel működő kardiológiai intézetben márciusban átlagosan 23 százalékkal emelték a béreket.

Gulyás Judit szakszervezeti elnök arról tájékoztatott, hogy a szociális intézményekben megtörtént a 16 százalékos béremelés, s a nehéz munkakörökben növelték a munkahelyi pótlékot is. Az egészségügyben azonban nem egyszerű a helyzet. Több intézmény vezetője nem mert bért emelni. A kórházaktól függetlenül működő szakrendelők többségébe pedig el sem jutott a béremelés fedezete, mondta az elnök. Megtudtuk azt is, hogy az EDDSZ korkedvezményes nyugdíjazást javasol az ágazatban dolgozóknak, ezt támogatja a miniszter is. Egyelőre csak a sugárártalomnak kitett helyen dolgozók és a mentőgépkocsi-vezetők élhetnek az 55 éves nyugdíjkorhatár lehetőségével.

| egészségügyiek, béremelése, országos, dolgozók, kórház, EDDSZ
2002-07-10 11:40:00
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop