A terhesgondozás forintjai

terhesgondozás, vizsgálat, terhesség, kórház | Népszabadság   Népszabadság
A terhességet megállapító vizsgálatoknak három csoportja van: a klasszikus nőgyógyászati, hormon- (vizeletből, vérből) és az ultrahangvizsgálat - tájékoztatott dr. Ferenczi Miklós, a Schöpf-Merei Ágost Kórház adjunktusa. Ha az orvos megállapítja, hogy a magzat fejlődése nem rendellenes, a terhesség normális, akkor a következő menetre számíthat a kismama.

Havonta egy klasszikus nőgyógyászati ellenőrzésen, tehát kilenc alkalommal kell megjelennie orvosnál. Az első szűrés kiegészül az általános állapotfelméréssel, belgyógyászati ellenőrzéssel. Ideális esetben semmilyen szakrendelést nem kell igénybe venni. A továbbiakban rákszűréssel, fogorvosi vizsgálattal, vérnyomásméréssel, méhszáj-, vizelet-, magzati szívhangellenőrzéssel folytatódik a vizsgálatok sora. Ez utóbbi a 35-36. héttől kezdve heti rendszerességgel ismétlődhet.

4-5 ultrahangvizsgálat ajánlott a terhesség kilenc hónapjában. Ezeket általában a 8., 13-14., az AFP vérvételt követően a 16-18., valamint a 28. és a 38. hétre időzíti az orvos.

A laborvizsgálatok a 7-8. hétben kezdődnek. Az első alkalommal vércsoport-, vérkép-, vizelet-, cukorvizsgálatra kerül sor. Ezt követi a 16. heti AFP, majd a 24. heti terheléses vércukorvizsgálat. A 36. hét tájékán nem árt tudni, hogy a kismama vérszegény, vashiányos, fehérjehiányos-e, milyen a májfunkciója. A 35. életévüket betöltött várandós nők szokásos vizsgálatai közé genetikai szűrés is beiktatható, amelynek legfontosabb célja a Down-kóros magzat felismerése.

Összességében tehát 18-19 vizsgálatra számíthat a kismama kilenc hónap alatt, egészséges terhesség esetén. Mindezek alapos terhesgondozást jelentenek. Az orvos és a beteg belátása, aggálya esetén bármelyik vizsgálat gyakoribbá tehető. A felsoroltak társadalombiztosítással fedezett, kötelező szűrővizsgálatoknak tekinthetők, ha van tb-kártyája a páciensnek.

Magyarországon a nők 90-95 százaléka igénybe veszi a terhesgondozást - beleszámítva a rossz körülmények között élőket, a hajléktalanokat vagy éppen az itt élő külföldieket. A fennmaradó 5-10 százalékra azonban jellemző, hogy van ugyan terheskönyve, de egyetlen adatfelvétellel, vagy egyáltalán nem jár terhesgondozásra, s csak a szülés időpontjában jelentkezik az orvosnál. Manapság egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, amelyekben még a szüléshez sem vesznek igénybe orvosi segítséget. A titkolt terhességek többsége rendőrségi nyomozással zárul.

A magyar nők általában ragaszkodnak kiválasztott orvosukhoz, nyugati szomszédunknál nem jellemző az orvoshoz való kötődés, valószínűleg azért, mert a terhes nő biztos abban: mindenhol ugyanazt a szolgáltatást azonos körülmények között kapja. Nálunk a kórházi ellátások színvonala közti különbséget is feltételezik a nők. Holott nyugodtan állítható: kiegyensúlyozott a kórházi ellátás, a színvonalbeli különbségek pedig minimálisak. Ami persze nem jelenti azt, hogy minden kifogástalan lenne. A kétkedés viszi a nőket a magánorvosokhoz. Vitathatatlan viszont, hogy a betegre fordított időt figyelembe véve jelentős különbség van a kórházi és a magánrendelői ellátás színvonala között. Sok függ a magánrendelő felszereltségétől, ám ettől függetlenül is a saját orvosukhoz ragaszkodó terhes nők 90 százaléka szívesebben veszi igénybe a magánrendelőt, mint a kórházat. A szülészek-nőgyógyászok háromnegyed része ma már magánrendelőben is fogadja pácienseit.

A magánrendelői tarifák 2500-5000 forint között mozognak. A labor- és ultrahangvizsgálatokat leszámítva 4-8 klasszikus, magánrendelőben elvégezhető ellenőrzéssel számolhat a leendőanyuka, ami minimálisan 10-40 ezer forintos költséget jelent. A magánrendelés fakultatív, de nem független az ember pénztárcájától.

Aki szebbre, jobbra vágyik, az a legújabb lehetőségek között már a magánkórházat is számításba veheti. Ott luxuskörülményeket talál. Szeptemberben Telkiben megnyílt hazánk első magánkórháza. Nem kérdéses, hogy összehasonlíthatatlan a köz- és magánkórház nyújtotta szolgáltatások és az ellátás körülményeinek a színvonala, és ez a szolgáltatás díjaiban is megmutatkozik, noha a honi tarifák a külföldi áraknak csak a negyedét teszik ki - állítja Lombos Anikó adminisztrációs igazgató.

A terhesgondozás ugyanolyan ütemezésű, mint a közkórházban, de menete nem szokványos. Amint belép a kismama a kórházba, nővért rendelnek mellé. Egy-egy vizsgálat alkalmával 30-40 percet tölt benn a várandós anya. Nem az orvosra kell ennyit várnia, hanem a laborvizsgálatok eredményére, amit kézhez is kap. A rutinvizsgálat eredményei 10 percen belül elkészülnek. Egy-egy vizsgálat ára több tételből áll: a klasszikus nőgyógyászati vizsgálat tarifája 6000 forint, az ultrahangé 4000, a szívhangé 2000. A laborvizsgálatok ingyenesek, a genetikai vizsgálat 2000 forint. A szülés levezetésének is a megszokottól eltérő a filozófiája. Minden az anyuka, pontosabban a család kívánsága-belátása szerint történik. A szoba ára 25 ezer forint naponta. A szülés tarifája 180 ezer forint. A közkórházakból is ismert alternatív szülés nem számít újdonságnak. A szakmai kollégium rendelkezése szerint a vízben/kádban szülés nem, csak a vajúdás engedélyezett. Ami még fontos: a 37. hét előtt bekövetkező szülés levezetésére a magánkórházban nincs lehetőség.

A rooming-in választható, akárcsak a baba tisztába tétele és etetése - az anyuka fizikai állapotától függően. Praktikus a szoptatópárna használata. Az ilyen szintű ellátást nevezik hotelszerviznek. De hogy vajon mikor szokik hozzá a mi fülünk a kifejezéshez?

| terhesgondozás, vizsgálat, terhesség, kórház
2002-07-10 13:24:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop