Zárolták a Vaszary kórház számláját

kórház, bíróság | Népszabadság   Népszabadság

Az egészségbiztosítási önkormányzat keddi döntésétől függ, felfüggeszti-e a bíróság az esztergomi Vaszary Kolos Kórház számlájának zárolását. A számlát azért zárolták, mert pert nyertek az ügyeleti díjukért fellépő orvosok. Az igazgató a biztosító 78 millió forintos előlegében bízik. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Magyar Kórházszövetség vezetője egyaránt úgy véli, hogy a csődhelyzet végiggyűrűzhet az intézményeken.

Szerdán zárolta a bíróság az esztergomi Vaszary Kolos Kórház számláját; az illetékesek sürgős döntése nélkül bajba kerülhet az intézet. Sontagh Csaba orvos igazgató a Népszabadságnak elmondta: az 1993-ban bevezetett új finanszírozási szabályok miatt került bajba az intézmény. Nem kapták meg a dolgozóknak törvényben előírt juttatásokhoz szükséges pénzt, így nem tudták kifizetni az ügyeleti pótlékokat. Az orvosok a bírósághoz fordultak. Az igazságszolgáltatók e heti döntése szerint 32 millió forint ügyeleti pótlék és 24 milliós kamata jár a dolgozóknak. Mindehhez 22 millió forint tb-járulék társul.

Az igazgató szerint egyelőre 78 millió forint kisegítené őket. Később azonban a nem pereskedőknek is kifizetik az elmaradt járandóságot. Gyógyszer- és élelmiszer-tartalékaik pár hétre elegendőek, de a tartós számlazárlat miatt bajba kerülhetnek.

Kovács Pál, az egészségbiztosítási önkormányzat elnöke (képünkön) érdeklődésünkre elmondta: a hatályos törvény szerint a kritikus helyzetbe jutott egészségügyi intézmények számíthatnak a segítségükre. Az esztergomiak kéréséről kedden dönt a közgyűlés. Az önkormányzat elnöke azt is hangsúlyozta: tapasztalataik szerint némely kórházban még mindig sok pénzt költenek fölöslegesen. Ezért a Népjóléti Minisztériummal egy költségelszámoló rendszer kidolgozásáról döntöttek, amelyet néhány intézményben modellkísérletként vezetnek majd be. E referenciaintézetek tapasztalatai alapján pár éven belül valamennyi kórházban bevezetik a gyógyítás tényleges költségeihez igazodó finanszírozási rendszert.

Kérdésünkre Kövecs Gyula, a Magyar Kórházszövetség elnöke és Nemes János, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke nem tartotta kizártnak, hogy a csődhelyzet végiggyűrűzik az egészségügyi intézményeken.

Kövecs szerint az elmaradt ügyeleti díjak miatt országszerte perek várhatók. Tudomása szerint eddig hat per volt, mivel azonban a székesfehérváriaknak a Legfelsőbb Bíróság is jogerősen megítélte az elmaradt járandóságokat, a bíróságok automatikusan döntenek a pénz kifizetéséről. Szerinte a számlazárolás azért teheti kritikussá a helyzetet, mert fizetésképtelenség esetén a szállítók csak készpénzért szállítanak.

Nemes János szerint a kormányzatnak komolyan kellene vennie a kórházak 3,5-4 milliárdos tartozását, de a tavalyihoz hasonló "kórházkonszolidáció" nem oldaná meg az intézmények gondját. Azon a jó finanszírozás és az segíthet, ha az egészségbiztosító költségvetése követné az inflációt, s tartalmazná az ügyeleti díjak és a 13. havi bérek fedezetét is.

| kórház, bíróság
2002-07-10 11:03:02
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop