Sok kórház tartozik az orvosainak

kórház, bíróság, ügyelet, orvos, ügyelet | Népszabadság   Népszabadság

Az egészségbiztosítási önkormányzat mai ülésén a többi között az is eldől, hogy felfüggeszti-e majd a bíróság az esztergomi Vaszary Kolos Kórház számlájának zárolását. Erre azért került sor, mert az ügyeleti díjukért fellépő orvosok pert nyertek a kórházzal szemben. Az egri Markhot Ferenc Kórház aneszteziológiai osztályának dolgozói után a hatvani kórház orvoskara is keresetet nyújtott be a ki nem fizetett ügyeleti díjakért.

Az egri aneszteziológusok után Heves megyében az Albert Schweitzer Kórház orvosi kara - 57 orvos - szintén a Heves Megyei Munkaügyi Bírósághoz fordult az 1994. január elseje és 1997. január elseje között felhalmozódott ügyeleti és készenléti díjaik kifizetése ügyében. Mintegy 19 millió forintot követelnek a kórháztól - mondta dr. Mánya Kristóf, a Heves Megyei Orvoskamara elnöke. Azért döntöttek a per mellett, mert a kórház vezetése az orvosok által követelt összegnek csak a 30 százalékára tett ajánlatot.

-A követelés jogos - mondta tudósítónknak dr. Freili Géza, a hatvani kórház igazgató-főorvosa -, azonban a 19 millió forint esetleges kifizetése megingathatja a kórház ma stabilnak nevezhető gazdálkodását. Ezt az összeget legfeljebb a béreken spórolhatják meg, akkor azonban elbocsátások lesznek.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház ügyében - más intézmények mellett - az önkormányzat mai ülésén döntenek. Az esztergomi kórház számláját - mint megírtuk - akkor zárolta a bíróság, amikor az ügyeleti díjukért fellépő kórházi dolgozók pert nyertek. A bíróság abban az esetben függeszti fel a zárolást, ha az érintett kórházi dolgozók megkapják a kért összeget. Erre viszont csak akkor kerülhet sor, ha az önkormányzat döntése alapján a kórház felveheti az igényelt 78 millió forint működési előleget az egészségbiztosítási pénztártól.

A szolnoki Hetényi Géza Kórház élére 1994-ben nevezték ki dr. Varga Gábort, azzal a céllal, hogy a fizetésképtelenné vált intézmény működésének gazdasági feltételeit megteremtse. Tudósítónk megtudta: 1995 végén már nem volt adóssága a kórháznak, és további működése is biztosítottnak látszott. 1997 első felének végére ismét eladósodott az intézmény. Augusztusban 460 millió forintnyi tartozást mutatott ki a kórház gazdasági vezetése. A megyei közgyűlés októberi rendkívüli ülésén az MDF és a Fidesz - MPP frakciója javasolta a főigazgató megbízatásának visszavonását. Az MSZP- SZDSZ többségű közgyűlés nem tűzte napirendre a személyi kérdést. A rendkívüli ülést követően Szádvári Gábor tanácsnok írásban kérte a megyei főügyészséget, hogy vizsgálja meg a kórház gazdálkodását, dr. Fazekas Sándor közgyűlési tag pedig a rendőrségnél tett feljelentést. Az ügyészségi és rendőrségi vizsgálat folyamatban van.

Az elmúlt hét végére elkészült Kató Gábor önkormányzati biztos jelentése a kórház gazdasági-pénzügyi helyzetéről. A dokumentumot tegnap adta át a megyei közgyűlés elnökének.

-A Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet az országos átlaghoz viszonyítva több százmillió forinttal alulfinanszírozott - mondta tudósítónknak az önkormányzati biztos. - A tulajdonos megyei önkormányzat közel 80 millió forintot elvont az intézmény költségvetéséből, ezért a fenntartási, felújítási költségeket a működésből kellett elvenni. A kórház több olyan egészségügyi tevékenységet végez - például serdülőkori pszichiátria, alkohológia -, amelyeket az OEP nem vagy csak kismértékben finanszíroz. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény havonta eltérő mértékben - öt-húszmillió forinttal - többet költött, mint amennyi a bevétele volt. A jelentés alapján a tulajdonosnak kell majd döntenie arról, kit milyen felelősség terhel.

A kamatokkal együtt mintegy 14 milliárd forinttal tartoznak a hazai egészségügyi intézmények az orvosoknak. A munka törvénykönyve szerint az elmúlt három év alatt ennyi pénzt kellett volna túlóra fejében kifizetni a doktoroknak, akik ráadásul több mint négyszer annyit ügyelnek, mint amire jogszerűen kötelezhetők lennének. Dr. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségi tagja szerint két precedensértékű legfelsőbb bírósági döntés, valamint a közelmúltban az esztergomi Vaszary Kórház ügyében hozott ítélet is előrevetíti azoknak a pereknek a kimenetelét, amelyeket orvosok indítottak; öt ilyen tárgyú per van folyamatban.

| kórház, bíróság, ügyelet, orvos
2002-07-10 11:03:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop