Az eperleves rejtélye

szalmonellafertőzés, Junior, járvány, fertőzés, eperleves | Népszabadság   Népszabadság

Azt mondják, a tények önmagukért beszélnek. Az évszázad legnagyobb hazai ételfertőzési járványáról azonban másfél év múltán is kevés tényt lehet felsorolni. Az egyik, hogy 1996. június 5-én ötezer ember betegedett meg szalmonellabaktériumtól Budapesten és környékén. Közülük 823-an kórházi kezelésre szorultak. Az is tény, hogy a szalmonellával fertőzöttek mindegyike a Junior Vendéglátó Rt. főztjét fogyasztotta. Azt, hogy ki a felelős a járványért, mindmáig nem tudni. Meglehet, hogy a fertőző eperleves a századvég rejtélyévé válik.

A Junior Vendéglátóipari Vállalat háza táján másfél évvel ezelőtt még büszkék voltak arra, hogy harmincöt éven keresztül soha nem volt szalmonellafertőzéses esetük. Aztán mégis bekövetkezett a baj. Annak, hogy a Junior nevéhez fűződik az emlékezetes járvány, több oka lehet. Az egyik, hogy szalmonellafertőzés leggyakrabban a gyermekétkeztetésben fordul elő. A másik, hogy igen sokan fogyasztották és fogyasztják a vállalat főztjét.

o

A járvány első számú gyanúsítottja annak idején az eperrel dúsított görög gyümölcsleves volt. A 17 hónappal ezelőtt készített eperleves szokatlanul sok baktériumot tartalmazott. Az ételt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézetében megvizsgálták, és abban számos szalmonellabaktériumot találtak. Alapos fejtörést okozott viszont az, hogy sem a tejben, sem a pudingban nem volt kórokozó. Így terelődött a földieperre a gyanú. A tömeges ételfertőzést követően viszont alig egy héttel nem szalmonellát, hanem a vérhas kórokozóját mutatták ki az épen maradt eperszemeken.

A földieper származási helyéről, Nagykállóból nem késett a cáfolat, miszerint ha az eper fertőző lett volna, akkor a helybéliek is ágynak dőltek volna tőle. De hát Nagykállóban senki nem betegedett meg az epertől. A talány továbbra is talány maradt. Nem sokáig, hiszen a fővárosi tiszti főorvos nyolc nappal a fertőzés után kimondta: minden kétséget kizáróan a Junior Vendéglátó Rt. a felelős. Dr. Lun Katalin akkoriban azt hangsúlyozta, hogy a konyhatechnológiai fegyelmet több ponton megsértették a görög gyümölcsleves készítésekor. Ezért - jóllehet a személyes felelőséget vélhetően nehéz megállapítani - az ételkészítők mulasztása vitathatatlan. Mindenesetre a főorvos ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett közveszélyokozás alapos gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett.

Öt nappal a főorvos sajtótájékoztatója után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről elhangzott: kártérítést követelnek attól, aki a fertőzésért okolható; a biztosító a járvány felelősével kifizetteti a pluszköltségeket, azaz a kórházi kezelést és a táppénzes kiadásokat. Az ÁNTSZ laborvizsgálati költségeinek megtérítése mellett a megbetegedettek kártérítési lehetősége is szóba került. Összességében több tízmillió forintnyi kártérítési igény körvonalazódott.

Hogy került a csizma az asztalra, avagy hogy került a szalmonella a levesbe? Eltelt két hónap, 1996 augusztusát írtuk, de a szalmonellafertőzés eredete még ismeretlen volt. Ekkor, egészen pontosan augusztus 14-én a Junior Rt. meglepő bejelentést tett. A vállalat független szakértői csoportjának vizsgálata alapján a vezetők arra a következtetésre jutottak, hogy a baktériumokkal - valakik - szándékosan megfertőzték az eperlevest. Dr. Lombai György élelmiszer-higiénikus egy tájékoztatón kifejtette, gyanújukat arra alapozták, hogy a nyersanyagok, az eper, a víz és a munkaterület átvizsgálása során nem találtak szalmonellát, a levesben a baktérium mégis hatalmas mennyiségben volt kimutatható. A nyolc külön üstben főtt étel egyaránt nagy mennyiségű kórokozót tartalmazott, az aznap szállított eperlevestől három bölcsődében, harminc óvodában, tizenhat iskolában és egyéb intézményekben betegedett meg körülbelül ötezer gyerek és felnőtt. A szándékos ételfertőzés gyanúja miatt a Junior ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

A rendőrségi nyomozás során az ÁNTSZ és a Junior ügyét összevonták, mivel mindkét feljelentő ugyanarra a kérdésre kért választ: mi okozta a szalmonellafertőzést, illetve ki azért a felelős?

Tavaly nyáron a szalmonellafertőzés hónapokon át foglalkoztatta a közvéleményt. A média gyakran és visszatérően napirenden tartotta az ügyet. Júniusban, júliusban és augusztusban még nyomon lehetett követni, hogy hol tart a vizsgálat. Aztán megritkultak a híradások, a Junior-ügyet maga alá temette az idő. Idén januárban még mindig egy szakértői vizsgálatra várt a rendőrség. Aztán nem sokkal később, majdnem nyolc hónappal a tömeges fertőzés bekövetkeztének elmúltával megszüntették a nyomozást, mivel a tettes kilétét nem lehetett kideríteni. A nyomozás lezárását megelőzte a XI. kerületi és a Buda környéki tisztiorvosi szolgálat elsőfokú határozata, amely szerint a járványt konyhatechnológiai mulasztások idézték elő. Azt még ekkor sem tudták megállapítani, hogy hogyan került a baktérium a levesbe. Kimondatott viszont, hogy ott volt. Vagyis ha a konyhán nem hibáznak, akkor nincs járvány.

o

Az elsőfokú határozatot az időközben magántulajdonba került Junior Rt. vezetősége nem fogadta el, panaszt emelt az indoklás ellen. Román Péter, a Junior vezérigazgatója leszögezte: a nyomozás, illetve a vizsgálat során nem sikerült pontosan megállapítani, hogy mi volt az általuk elkövetett mulasztás, a határozat indoklásában mégis konyhatechnológiai hibára vezették vissza a fertőzést. A vezérigazgató - már korábban is - sérelmezte, hogy a járvány kirobbanásának napján - még a vizsgálat megkezdése előtt - a vállalatot tették felelőssé a fertőzésért. Az elmúlt másfél évben viszont semmiféle bizonyítékot nem találtak a bűnösségükre, senki sem állapította meg, hogy pontosan milyen hibát követtek el az étel készítésekor.

A Junior mindenesetre túlélte a fertőzést - tudtuk meg Román Pétertől. A vállalatnak sikerült megőriznie a fővárosi gyermekétkeztetésben elfoglalt vezető helyét, ugyanakkor a nyáron bírósági keresetet nyújtott be a fővárosi tisztiorvosi szolgálat ellen. Ezúttal a Junior követelt kártérítést - jó hírnevének megsértése miatt. A piacvezetői pozícióban lévő vendéglátó-ipari társaság vezérigazgatója azt is elmondta: volt olyan pályázat, amelyen "szalmonellás" cégként kezelték őket, és a versenytárgyaláson éppen a hajdani járvány miatt estek el az üzlettől.

A vezérigazgató szerint a szándékos ételfertőzésnek és a Junior privatizációjának köze volt egymáshoz. Kollégáival együtt ma sem tartja kizártnak, hogy a magánkézbe került vállalatnak igenis lehettek tettre kész ellenségei.

o

A szalmonellaügyben a másodfokú határozathozatal a Fejér megyei tisztiorvosi szolgálatra hárult. Dr. Ferencz Péter tiszti főorvos mnkatársaival januárban írásba foglalta a vizsgálatuk eredményét. A Fejér megyében hozott határozat szintén konyhatechnológiai hibákra vezette vissza a fertőzés okát. A járvány - mint azt dr. Ferencz Péter mondta - gondatlanságból következett be. A főorvos szerint egyértelmű, hogy egy konyha üzemeltetője felelős az onnan kikerülő ételekért. Szerinte a cég védekezésének logikája nem meggyőző, hiszen a szándékos ételfertőzésért ugyanúgy felelős a Junior, mint a konyhatechnológiai fegyelem megsértéséből eredő következményekért.

A Junior Rt. megfellebbezte a Fejér megyében született másodfokú határozatot, aminek következtében az ügyben pótnyomozást rendelt el a bíróság. A nagy visszhangot kiváltó tömeges fertőzés ügyét a fővárosi bíróság december 3-án tárgyalja.

A Fejér megyei tiszti főorvos nem titkolta: precedensértékű ítéletre számít. Ő maga ugyanis 1993-ban indított egy próbapert szalmonellaügyben, de azt akkor elvesztette. Időközben azonban a jogszabályi hézagokat "kipótolták" a törvényhozók, a járványügyi előírások mára teljesen egyértelműek.

A járvány kirobbanásakor a Junior Rt. vezetősége leszögezte, minden jogos kártérítési igényt kifizet. Román Péter nyolcvan - különböző összegekre vonatkozó - kérelemről tud. Van, aki csupán a hányással, hasmenéssel, lázzal járó szalmonellafertőzés miatti tisztítószer és gyógyszerkiadásainak kifizetését kéri, de olyan is akad, aki lemondott külföldi nyaralása helyett később befizetett útjának költségeit követeli. A cég eddig senkinek sem fizetett kártérítést, a Juniornál megvárják a bíróság jogerős ítéletét. Ha az kimondja, hogy mit vétettek és egyértelművé teszi a felelősségüket, a Junior Rt. - mondta Román Péter - fizetni fog.

A vállalat egyébként pervesztés esetén 54 millió forintos számlára számíthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, az ÁNTSZ budapesti és Pest megyei intézete 8,8 millió forintos igényt nyújtott be.

A pesszimisták szerint a decemberi bírósági tárgyalás valószínűleg nem tesz pontot az ügy végére. Az eperleves története akár a Legfelsőbb Bíróságig is eljuthat.

Természetesen teljesen törvényesen.

| szalmonellafertőzés, Junior, járvány, fertőzés, eperleves
2002-07-10 11:05:20
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop