Új autók a mentőszolgálatnál

Mentőszolgálat, OMSZ, mentőautó | Népszabadság   Népszabadság

A napokban új típusú, a korábbinál szélesebb, magasabb, komfortosabb és erősebb motorú Toyota mentőautókat állít forgalomba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Számuk azonban kisebb a szükségesnél.

Ábrahám Zoltán, a szolgálat osztályvezetője a Népszabadság munkatársának elmondta, hogy évente 150-200 mentőautót kellene lecserélniük, ám a pénzhiány miatt az idén csak 77 új autó vásárlására van lehetőségük, és információik szerint 1998-ban már csak húsznak a cseréjére kapnak lehetőséget a Népjóléti Minisztériumtól.

Az OMSZ a rendszerváltozás idején 1000-1100 mentőt vásárolt a régi Nizzák helyett. A mentőszolgálati kocsik évente 55-60 ezer kilométert teljesítenek, s az autókat terveik szerint 350 ezer kilométer megtétele után le kellene cserélni. Ma a kocsik jelentős része túl van a 400 ezer kilométeren, Ábrahám szerint így bármikor előfordulhat, hogy egy mentő kileheli a lelkét és nem lesz helyette másik.

Érdeklődésünkre az OMSZ osztályvezetője elmondta, hogy hosszas huzavona után végre szerződést kötöttek az egészségbiztosítóval. Miután azonban évekig nem kaptak elégséges összeget a szolgálat működtetésére, pillanatnyilag mintegy 180 millió forintos forráshiányuk van. Ábrahám kezelhetetlennek nevezi, hogy a tb csupán az úgynevezett hasznos, azaz a beteggel együtt megtett kilométerekért fizet 58 forintot - amíg telik rá a kasszából. Előfordult már, hogy egy kilométerért például csak 37 forintot kaptak. A helyzeten Ábrahám Zoltán szerint javíthat, hogy jövőre szétválasztják a betegszállítást és a mentést, s utóbbit már az állami költségvetés fizeti. Így legalább ennek a területnek kiszámíthatóbbá válik a finanszírozása - mondta.

| mentőszolgálat, OMSZ, mentőautó
2002-07-10 11:05:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop