Újabb abortuszvihar Írországban

abortusz, törvény, Írország | Népszabadság   Népszabadság

Újabb abortuszvihart kavart egy dublini bíróság döntése, amely engedélyezte egy 13 éves, megerőszakolt kislánynak, hogy Nagy-Britanniába utazzon terhességmegszakításra. Írországban teljes az abortusztilalom, s ez alól az erőszak, vagy az anya életének veszélyeztetése sem jelent kivételt.

Írországban csak 1995 novemberében, hosszadalmas és keserves kampány után sikerült elfogadtatni a válást engedélyező törvényt. Az ír felnőtt lakosság 95 százaléka gyakorló katolikus, s szorosak a Vatikánnal fenntartott kapcsolatok is. (A válással kapcsolatos vitánál a Vatikán egyenesen felszólította az ír kormányt, ne támogassa a házasság felbonthatóságáért küzdő "pokolra való" erőket.) Az abortusztilalom viszont továbbra is teljes: a terhességmegszakítás nem egyszerűen törvényileg tilos, hanem e tilalmat az alaptörvényben is rögzítették, mint a magzat élethez való jogát".

A mostani eset hű mása egy hat évvel ezelőtti ügynek, amely szintén súlyos belpolitikai válságot robbantott ki. 1991-ben az ír legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy egy megerőszakolt és teherbe ejtett 14 éves lány abortuszra Nagy-Britanniába utazzon. A legfőbb ügyész azonban hazaparancsolta Londonból, mondván, addig nem hagyhatja el Írországot, amíg meg nem szüli a csecsemőt. Az ítélet viszont ellentmond az Írország által aláírt maastrichti szerződésnek, amely garantálja a személyek mozgásszabadságát.

Ezúttal a konzervatív erők bírói segítséggel próbálták eltiltani a kislányt a nagy-britanniai úttól. A jobboldali-konzervatív kabinetet abortuszellenes képviselők szólították fel az abortusz megakadályozására, ellenkező esetben pedig kilátásba helyezték: megvonják a támogatást a kormánytól.

| abortusz, törvény, Írország
2002-07-10 11:08:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop