Nincs AIDS-pánik a veszprémi kórházban

AIDS, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság

Lapértesülések szerint pánik tört ki a Veszprém Megyei Kórházban az orvosok és az ápolószemélyzet között, mert az egyik már megoperált betegről utólag kiderült, hogy HIV-vírussal van fertőzve. Erre úgy derült fény, hogy partnerének HIV-vizsgálata pozitív lett. A börtön értesítette a kórházat, ahol a fertőzöttségét tagadó beteg asszonytól vérmintát vettek, s ez ugyancsak pozitív volt. Az asszonyt a fővárosi Szent László Kórházba szállították, ahol néhány nap múlva meghalt.

Nincs pánik a Veszprém Megyei Kórházban - mondta tegnap tudósítónknak Pákozdi János, a kórház orvos igazgatója. Hozzátette: véleménye szerint Veszprémben nem történt szakmai mulasztás, ezért nem tartja indokoltnak, hogy belső vizsgálatot rendeljen el az ügy körülményeinek feltárására. Az orvos igazgató hozzátette: a beteget, függetlenül attól, hogy AIDS-fertőzött-e vagy sem, mindenképpen meg kellett műteni. Amint kiderült a fertőzöttsége, a megfelelő kórházba szállították, halálában nem játszott szerepet, hogy nem ismerték föl időben a fertőzöttségét.

Pákozdi János kijelentette: ha az AIDS-fertőzött beteg kezelése során az orvosok és az ápolók betartották az alapvető higiénés előírásokat - s meggyőződése, hogy ez így is történt -, akkor nem kaphatták el a betegséget. Valamennyi, a beteggel kapcsolatba került személynek lehetősége van arra, hogy névtelenséget kérve megtudja: megfertőzte-e a vírus.

Pákozdi János mindehhez hozzáfűzte: véleménye szerint az orvosok és az ápolószemélyzet védelme érdekében a betegeket jogszabályban kellene kötelezni arra, hogy ha tudomásuk van róla, előre jelezzék HIV-fertőzöttségüket.

| AIDS, fertőzés
2002-07-10 11:09:34
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop