A gyógyszer kutatása is drága

gyógyszerkutatás, hazai gyógyszerkutatás, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság

Egér van, s a régi mérleg is működik - ahogy azt Bánhalmi János a Gyógyszerkutató Intézet Kft.-ben készült fotója is bizonyítja. Csakhogy egy-egy új gyógyszer kifejlesztése körülbelül 350-400 millió dollárba kerül. Ennyi pénzt viszont csak a nagy piaccal rendelkező gyógyszergyárak képesek előteremteni. Az Egyesült Államokban a minap közzétett felmérés szerint száz gyógyszerből 92-t gyógyszergyárak állítanak elő, s csak a többi kerül ki kutatóintézetekből. A magyarok az utóbbi években nemigen rukkoltak elő igazán új termékkel. Gyógyszerkutatás: pénz nélkül elapad a szellem

Ha az akadémiai és egyetemi kutatócsoportoknak juttatott támogatások nem érik el a korábbi szintet, várhatóan visszaesik a hazai gyógyszerkutatás eredményessége - ekként fogalmazható meg A gyógyszerkutatás új irányai és hazai lehetőségei címmel rendezett szakmai konferencián elhangzott előadások üzenete.

A hazai gyógyszerkutatás helyzetének elemzői rámutattak, hogy a korábbi évtizedekben a gyógyszeripar a jelenleginél erőteljesebben támaszkodott az egyetemi és az akadémiai intézetek munkájára. A privatizációval párhuzamosan azonban csökkent az együttműködés, mert a külföldi cégek a magyar kutatóegységek helyett a saját munkacsoportjaikra támaszkodnak. Hudecz Ferenc, az ELTE kutatója lapunknak elmondta, a hazai szakemberek szellemi felkészültsége ma is kiváló. Az ötletek gyakorlati megvalósítását szolgáló első lépésekig - azaz amíg elsősorban a szellemre van szükség - nincs gond. Probléma akkor lesz, ha tovább akar lépni a kutató, mert az már elsősorban a felhasználható pénztől függ.

Egy gyógyszer kifejlesztése általában 15-20 évig tart, s amíg biztosítva van a fejlesztés anyagi háttere, nincs is gond. A legnagyobb hazai gyógyszerkutató központ a Richter, a Chinoin és az Egis, de természetesen másutt is folynak kísérletek.

A hagyományos gyógyszerkutatás mellett hazánkban a legtöbb pénz a számítógépes modellezésre jut. Ebben az esetben az enzimek és a receptorok térszerkezetének ismeretében olyan vegyületeket terveznek, amelyek gátolják vagy éppen serkentik azok működését. (Jelenleg 1500-2000 fehérje térszerkezetét ismerjük, az emberben azonban százezerféle fehérje található.) Ezen a területen a Chinoin ért el jelentős eredményeket. Az egyetemi és az akadémiai kutatóhelyeken főként polimer vegyületek szintetizálásával foglalkoznak.

| gyógyszerkutatás, hazai gyógyszerkutatás, gyógyszer
2002-07-10 11:09:57


data-full-width-responsive="true">