Papp professzor már operált

egészségügy, kórházszövetség, szívsebészet | Népszabadság   Népszabadság

Nem szabad leállítani a szívműtéteket vagy csökkenteni a számukat, mivel ez emberek életébe kerülhet - mondta tegnap tudósítónknak Zalaegerszegen Kovács Pál, az egészségbiztosítási önkormányzat elnöke. Hozzátette: a magyar egészségügy és társadalombiztosítás finanszírozását át kell alakítani. Papp Lajos professzor - aki éhségsztrájkját a múlt hét végén felfüggesztette - tegnap már műtött a zalaegerszegi szívsebészeten.

A hazai szívsebészet pénzügyi gondjainak megoldására sokféle megoldási lehetőség látszik, konkrétumokról azonban csak azután lehet beszélni, ha az Országgyűlés megszavazta az egészségbiztosító költségvetését - mondta kedden Kovács Pál Zalaegerszegen, ahol felavatta a megyei kórház felújított szülészeti-nőgyógyászati épületét. Mindent meg kell tenni, hogy a szívsebészetek ne kényszerüljenek operációk elhalasztására. Nagy baj volna, ha a szívsebészetek pénzügyi gondjait a műtétek számának csökkentésével próbálnák megoldani, mivel ez betegek életébe kerülhet.

Kovács Pál szólt arról is, hogy 1998 januárjától több vidéki város már működő egészségügyi intézményeinek referenciaszerepet biztosítanak. Közöttük lesz a zalaegerszegi kórház is, ahol költségelemzést végeznek majd, amelynek alapján jelentős megtakarítások érhetők el. Az egészségbiztosító elnöke kijelentette, hogy az egészségügy és vele együtt a társadalombiztosítás finanszírozási rendszerét mindenképpen át kell alakítani. Az önkormányzat már kidolgozta javaslatait. Ezeket most próbálják elfogadtatni a kormánnyal.

o

A Magyar Kórházszövetség azt tervezi, hogy pert indít a magyar állam ellen, amiért évek óta áron alul fizet az egészségügy szolgáltatásaiért. Ugyancsak peres úton akarnak érvényt szerezni azon igényüknek, hogy a költségvetés térítse meg az egészségügyi közalkalmazottak 13. havi fizetésének ellenértékét - mondta Kövecs Gyula, a kórházszövetség elnöke a testület keddi ülése után. Kereszty Éva helyettes államtitkár többek között úgy reagált: nem érti, miért akar a testület pereskedni, hiszen a költségvetés tervezetéből kiolvasható a reálérték megtartása.

| egészségügy, kórházszövetség, szívsebészet
2002-07-10 11:10:39
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop