Új stroke-központ Diósgyőrben

Kétszázezer miskolci és város környéki ember életesélyeit javítja a Diósgyőri Kórházban márciustól működő új stroke-részleg. A stroke - vagyis a heveny agyi érkatasztrófa -, közismertebben az agyvérzés vagy szélütés korszerű gyógyítására országszerte óriási az igény, mivel riasztóak a megbetegedési mutatói.

stroke-központ, kórház, stroke, Miskolc, stroke-központ | Népszabadság   Népszabadság

A Diósgyőri Kórházban januárban felavatott, március elsejétől működő új, ötszintes - a neurológiai osztályhoz tartozó - stroke-központ mellett sürgősségi baleseti ambulanciát, diagnosztikai központot, fiziko-hidroterápiás, valamint gyógytornarészleget és műtőt alakítottak ki - tájékoztatta lapunkat az intézmény igazgató főorvosa, Hártó György. Az ország legnagyobb, negyvenöt ágyas stroke-központjában nyolcágyas, úgynevezett őrzőrészleget is berendeztek.

Míg korábban a hatvanévesnél fiatalabb betegeket az ideggyógyászaton, az idősebbeket pedig a belgyógyászaton helyezték el, az új központban minden korosztályt egy helyen ápolhatnak, és minden vizsgálati, gyógyítási módszer alkalmazására lehetőség van az új központban. A legkorszerűbb diagnosztikai berendezések, modern - százharmincmillió forintos - komputertomográf (CT), digitális érvizsgáló (DSA), színes ultrahangkészülék, őrző monitorok és lélegeztetőkészülékek segítik a villámcsapásszerűen jelentkező agyvérzés gyógyítását - tudtuk meg. Minderre már csak azért is szükség van, mert a heveny agyi érkatasztrófa megbetegedési mutatói Magyarországon különösen riasztóak.

A stroke-központ kialakítása több mint hétszázmillió forintba került, a Diósgyőri Kórház folyamatban lévő rekonstrukciójára pedig összesen 1,7 milliárd forint jut. A munka első lépéseként 2000 őszén készült el a két városi fenntartású intézmény, a Diósgyőri és a Semmelweis kórház közös étkeztetési rendszere. Tavaly májusban átadták a sebészeti tömbben az új sterilizálót, szeptemberre a felújított ideggyógyászati osztály készült el, ebben az esztendőben pedig a szülészeti osztály új műtőit alakítják ki.

| stroke-központ, kórház, stroke, Miskolc
2002-07-10 10:03:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop