Mentőállomás épül Dabason

Ma délután helyezik el az új dabasi mentőállomás alapkövét. A tervek szerint az ötszáz négyzetméteres bázis szeptember végéig elkészül. Központi ügyeletet is kialakítanak, amelynek segítségével az eddigieknél sokkal jobban meg tudják szervezni a térség tizenhárom településén élő ötvenezer ember mentését.

Már csak őszig kell kihúzniuk a dabasi mentőknek a jelenlegi romos, alig-alig használható bázisukon. Szeptemberig ugyanis felépül új állomásuk. Az épület ma délutáni alapkőletételére Mikola István egészségügyi minisztert és Gőbl Gábort az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját is várják.

A Pest Megyei Mentőszervezet vezető főorvoshelyettese, dr. Mártai István lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi dabasi mentőállomás a megye és talán az ország legelavultabb bázisa. Az ott dolgozó harminchét orvosnak, mentőtisztnek, betegszállítónak, sofőrnek megalázó körülmények között kell végeznie munkáját, így az új mentőállomás megépítése halaszthatatlanná vált. A főorvoshelyettes szerint a jelenlegi, még őszig üzemelő dabasi állomás jó példája annak, hogy nemcsak új bázisok építésére lenne szükség Pest megyében, hanem a már meglévők korszerűsítésére is.

Az új dabasi bázis kialakítását az Egészségügyi Minisztérium és a dabasi önkormányzat finanszírozza. A 113 milliós költséghez a város összesen harminchárommillió forint értékű támogatással, többek között egy telek felajánlásával járult hozzá, és várhatóan a későbbiekben az üzemeltetési költségek fedezésében is szerepet vállal. Az új épület ötszáz négyzetméteres lesz, és öt garázst alakítanak ki benne. Onnan indulnak majd a kocsik, amelyek közül kettő huszonnégy órás készenlétben áll. Ezek közül az egyik esetkocsi, vagyis orvos vagy mentőtiszt is a személyzethez tartozik.

Dr. Mártai István kitért arra is, hogy a beruházás nyomán nemcsak az ott dolgozók munkakörülményei javulnak. Az állomás mellett ugyanis kialakítanak egy központi ügyeletet, amely az eddigieknél sokkal hatékonyabban szervezheti meg a térségben a sürgősségi ellátást. Erre pedig legalább akkora szükség van, mint a korszerű állomásra, hiszen a dabasi bázishoz tartozó tizenhárom településen ötvenezer embernek kell baj esetén segítenie az öt dabasi mentőautónak. A jó szervezés már csak azért is elengedhetetlen mert a betegek, sérültek többségét Kecskemétre, vagy Budapestre kell szállítani, vagyis egy-egy eset hosszú időre lefoglalja a kocsikat.

A főorvoshelyettes korábban elmondta lapunknak, hogy egyre inkább halaszthatatlanná válik a Pest Megyei Mentőszervezet bővítése. Az elmúlt tíz évben ugyanis több mint százezren költöztek ki a fővárosból a vonzáskörzet településeire. A régió népességének növekedését, és az ezzel járó feladatok számának emelkedését azonban nem követte a régió mentőszervezetének kellő bővítése: orvosokra, mentőtisztekre, sofőrökre, jobb állapotú gépkocsikra és új állomásokra volna szükség. (Az elmúlt tizenegy év alatt - főleg az agglomerációban - hét új mentőállomás épült, és kilenc új járművel tízre bővült az esetkocsik száma.) 1999-ben huszonkétezer riasztást kaptak, 2000-ben már huszonháromezerszer kellett indulniuk a Pest megyei rohamkocsiknak. 2001-ben 22388 riasztás érkezett a megyei mentőkhöz, és összesen - a riasztásokkal és a betegszállításokkal együtt - kétszázezer feladatot teljesítettek.

Jelenleg huszonegy mentőállomás működik Pest megyében, és még legalább három bázis kellene, Tápiószele, Törökbálint és Ócsa térségében. Ráckevén pedig még mindig nem tudtak átállni a huszonnégy órás ügyeletre, csak a nappal érkező riasztásokat fogadhatják, éjjel messzebbről érkezik a segítség. Jelenleg a munkára készen álló nyolcvanhat kocsiból átlagosan csak hatvanötöt tudnak elindítani, mert nincs elég emberük. Emiatt pedig előfordulhat, hogy az előírtnál később érkezik a betegekhez, sérültekhez. Tavaly az esetek hetven százalékában tudták tartani az előírt tizenöt percnél rövidebb kiérkezési időt.

A mentők egyre több feladata a járműállományt is megviseli. A múlt évben 5,3 millió kilométert futottak a régió mentőautói. A kocsik többsége korszerű, de elhasználósott, gyakorta félmillió kilométert futott autókkal indulnak segíteni a mentők. Gondot okoz az is, hogy a szabályok szerint tíz évesnél idősebb mentőautót nem lehet használni. Ezért a múlt évben a Pest Megyei Mentőszervezet tizenkét autót adott le, viszont csak kilencet kapott helyettük.

| mentőállomás, Pest Megyei Mentőszervezet, mentő, Dabas
2002-07-10 10:03:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop