Nincs határozat az egészségügy konszolidációjáról

Nincs kormányhatározat az egészségügy 607 milliárd forintos konszolidációs tervéről - derült ki kedden a szaktárca által összehívott ágazati érdekegyeztetésen. Pulay Gyula, a tárca közigazgatási államtitkára bejelentette: kormánydöntés csak arról van, hogy az Egészségügyi Minisztérium készítse el a konszolidá-cióval összefüggő munkatervét.

Nem született megegyezés az egészségügy érdekegyeztető fórumán sem a konszolidációs program keretében tervezett több százmilliárdos béremelés elveiről, sem az ágazati dolgozók életpályaprogramjáról. A testület kétórás ügyrendi vitája után kiderült, hogy nincs kormányhatározat az egészségügyre fordítható 607 milliárdos konszolidációs programról. Miután Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke, a munkavállalói oldal szóvivőjeként kérte az erről szóló kormánydöntést, Pulay Gyula bejelentette: a konszolidációról nincs "nyilvános kormányhatározat". Mint mondta: a kabinet február ötödikén arról döntött, hogy az egészségügyi tárca tervezze meg az ágazat konszolidációjával összefüggő feladatok folytatását. A tervezett 607 milliárdos program keretében kerülne sor a bérrendezésre és az egészségügyben dolgozók életpályamodelljének kialakítására. A fórum ezzel kapcsolatos munkaadói és szakszervezeti javaslatait pedig később lehetne illeszteni a MeH-ben készülő tervekhez. Ezt a szakszervezeti oldal elutasította.

A munkaadók szóvivője, Ari Lajos szerint egyszerre kell rendezni valamennyi ágazati szakdolgozó bérét, ezért egységes egészségügyi bértábla bevezetését szorgalmazta. Jelezték, hogy továbbra is megoldatlan az ügyeleti munka díjazása.

Cser Ágnes elmondta, hogy a munkavállalók minderről nem tudnak addig nyilatkozni, míg nem kapják meg a szaktárcától az ágazatra vonatkozó bér-, létszám- és finanszírozási adatokat.

Az egészségügy érdekegyeztető fóruma ügyrendmódosítással megfosztotta az orvosi és a gyógyszerészkamara képviselőit szavazati joguktól. A két köztestület a jövőben csak tanácskozási joggal vehet részt az üléseken.

| egészségügy, kormányhatározat, konszolidációs program, kormány, finanszírozás
2002-07-10 10:04:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop