Sok abortusz, kevés szülés

abortusz, gyermek, ambulancia, fogamzásgátlás | Népszabadság   Népszabadság
Hazánkban egyre több gyermekkorú lány jelentkezik abortuszra. A 14 éven aluli fiatalok 44 százaléka egy felmérés során elmondta, hogy már túl van első nemi kapcsolatán, a legtöbben pedig nem mernek a szülőktől pénzt kérni a fogamzásgátlásra. A rászoruló nőkön kíván segíteni a sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciahálózat, amely most kezdi működését hazánk 17 városában és Budapest három kórházában.

Magyarországon minden második terhesség abortusszal végződik, és a húsz év alatti korosztály körében száz születésre százöt terhesség-megszakítás jut - hangzott el kedden a Bajcsy-Zsilinszky Kórház éjjel-nappal működő "vészhelyzet ambulanciájának" bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Dr. Papp László főigazgató elmondta: az ambulanciára azokat a krízishelyzetbe került nőket várják, akik akaratuk ellenére estek teherbe. Akik az aktust követő három napon belül felkeresik a rendelőt, úgynevezett sürgősségi fogamzásgátló gyógyszert kaphatnak, amely megakadályozza a terhességet - közölte a főigazgató. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja a programot, azonban társadalombiztosítási kártya és személyi igazolvány felmutatása mellett bárki térítésmentesen igénybe veheti a szolgáltatásokat - mondta el László Ádám főorvos, az ambulancia szakmai vezetője. A főváros három kórházában, valamint az ország további 17 intézményében megalakuló ambulancia-hálózattól azt várják, hogy közre fog játszani az abortuszok csökkenésben.

Kamarás Ferenc, a KSH népesedés- statisztikusa elmondta: a születések száma tavaly történelmi mélypontra csökkent, alig több mint 100 ezer gyermek jött világra, fele annyi, mint a hetvenes évek közepén. A házasságkötések számát tekintve is negatív rekord dőlt meg 1997-ben: az előző évinél kétezerrel kevesebben, összesen 47 ezren mondták ki a boldogító igent. Egyre több gyermek születik házasságon kívül: a tavaly világra jött gyermekek 25 százalékának nem kötötték össze hivatalosan életüket szüleik. Változatlanul magas ugyanakkor az abortuszok száma. Míg hazánkban 100 élveszületésre 74 ezer abortusz jut, addig Franciaországban vagy Hollandiában 11, illetve 15. Az abortuszok tizedét gyermeklányokon hajtják végre: a statisztikák szerint csak a 14 évnél fiatalabbak körében emelkedett az abortuszok száma, a többi korosztálynál átlagosan hat százalékkal csökkent. A Pierrot Alapítvány közelmúltban elkészült, reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettfiatalok 80 százalékának szülei a fogamzásgátlás egyik formáját sem támogatják, anyagilag, és gyakran fordul elő, hogy a zsebpénzből nem telik a védekezésre. Rátkai Tímea, a kutatás irányítója hozzátette: szükség lenne valamiféle megoldásra, hiszen a felmérés tanulsága szerint a gyerekek 44 százaléka 14 éves korában már átesett első nemi kapcsolatán.

Gach Noémi alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt öt évben évente mintegy húsz csecsemőgyilkosságra derült fény. Idén 25 esetről tudnak a rendőrök, két csecsemőt pedig sikerült még időben kórházba szállítani. A szakember kijelentette: jelentős azon esetek száma, amelyekre nem derül fény, a látencia mértékéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A lapunkban korábban nyilatkozó szakemberek úgy vélték: akár tízszeres is lehet ez a szorzó.

Morvay Krisztina büntetőjogász hangsúlyozta, hogy a nemi erőszak a leggyakrabban a házasságon belül fordul elő. Felmérések bizonyítják, hogy minden tizedik, házasságban élő asszonyt rendszeresen bántalmaz a férje, és erőszakkal közösül vele. Ilyen esetben nem az asszony határozza meg a védekezés módját, sem azt, hogy megszakíttatja-e terhességét.

| abortusz, gyermek, ambulancia, fogamzásgátlás
2002-07-10 12:46:40
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop