Márciusban emelkedik a gyógyszerek ára

Ha még az idén befejeződik az áralku, akkor február végén vagy március elején már új áron vehetjük meg a tb támogatta gyógyszereket. A szaktárca és a gyártók álláspontja egyelőre változatlan, a támogatási rendszer átalakításáról viszont tegnap megkezdődtek a hivatalos egyeztetések.

Ha a gyógyszergyárak, a szaktárca és az egészségbiztosító még az idén megállapodnak a tb által támogatott gyógyszerek jövő évre érvényes áráról, akkor február közepétől vagy március 1-jétől már a magasabb árakat kell fizetnünk a patikában. - A jövő év első felében nem változik a mai támogatási rendszer - mondta az egészségügyi miniszter abból az alkalomból, hogy tegnap megkezdte munkáját az egészségügyi és pénzügyi tárca, a Miniszterelnöki Hivatal és az egészségbiztosító szakértőiből álló ár- és támogatásmegállapító bizottság.

A konzultáción részt vettek a gyártók, a nagy- és kiskereskedők, a betegek és az orvosok képviselői is. Az egyeztetésen minden érintett elmondta véleményét a gyógyszerár-támogatási és a közgyógyellátási rendszer tervezett átalakításáról. Az ártárgyalások kiindulópontjaként a szaktárca háromszázalékos termelőiár-növekedést ajánl a támogatott készítményeknél, a hazaiak legalább az inflációval megegyezőt szeretnének, akülföldiek a forintleértékelést akarják érvényesíteni új áraikban. Megtudtuk, a nem támogatott gyógyszerek ára januárban 2-20 százalék között változik.

A tervezett új rendszerről Gógl Árpád elmondta: a bizonyítékon alapuló orvoslás szakmai alapelvére épül, és előnyben részesítené a terheseket, a kisgyermekeket és a nyugdíjasokat.

A pénzügyi tárca főtanácsosa szerint az új támogatási rendszert már jövő év közepén be lehetne vezetni, a hazai gyártókat képviselő Bogsch Erik úgy vélte, leghamarabb 2000-ben. Az orvosi kamara és a betegeket képviselő szövetség képviselője elmondta: a jövőben nem szabad a támogatással különbséget tenni a krónikus betegek között. A patikusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az új árakat egységesen és egy időben vezessék be, és a hatálybalépés előtt legalább harminc nappal értesüljenek róluk - tette hozzá a gyógyszerészkamara elnöke.

Ezzel megelőzhető volna a ma is tapasztalható felvásárlási láz és a nagykereskedők érzékelte gyógyszerrendelési káosz. A bizottság még ebben az évben újra öszszeül, a gyártók reményei szerint a két ünnep között elkezdődhet a konkrét áralku a gyártók és a biztosító között.

A szakminiszter felhatalmazása alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács farmakológiai bizottsága keddi ülésén megvizsgálta: tudományosan megalapozottak-e azok a kutatások, felmérések és dokumentumok, amelyek a szklerózis multiplex hazánkban ma használatos kezeléseinek hatásosságát bizonyítják - tudtuk meg az ETT titkárától. A bizottság véleményét az ETT pénteki, plenáris ülést követő elnökségi értekezletén terjesztik elő. Várhatóan ekkor fogalmazza meg a testület azt a szakmai állásfoglalást, amelynek alapján már a szaktárca és a biztosító vezetője dönthet: felveszi-e a jövőben a támogatott szerek körébe péládul a TEVA-Biogal gyár már törzskönyvezett készítményét vagy sem.

| gyógyszer, támogatás, gyártók, támogatott készítmények, közgyógyellátás
2002-07-10 12:47:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop