Sztrájkhelyzet a vasúton, az egészségügyben

sztrájk, dolgozók, egészségügyiek, Vasutasok Szakszervezete | Népszabadság   Népszabadság
A mozdonyvezetők hétfőn, a Vasutasok Szakszervezete szerveződési területén dolgozók kedden tartanak figyelmeztető sztrájkot. Az akcióval a jövő évi keresetek alakulását szeretnék befolyásolni. Az egészségügyben is megkezdődött a felmérés egy esetleges munkabeszüntetés támogatottságáról.

Tegnap a MÁV legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Vasutasok Szakszervezete úgy döntött, ha nem születik meg a bérmegállapodás, december 22-én, kedden reggel 5 és 7 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak. Ragaszkodnak ahhoz, hogy jövőre öt százalékkal növekedjék a reálbérük. A Mozdonyvezetők Szakszervezete egy nappal korábbra, hétfő reggelre hirdette meg figyelmeztető sztrájkját, amelytől csak akkor állnak el, ha az 58 ezer vasutast foglalkoztató társaság vezetősége elfogadható ajánlatot tesz 21 százalékos béremelési követelésükkel szemben. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete december 22-én dönt tiltakozó akciójának időpontjáról.

Arra a megjegyzésünkre, hogy miközben a MÁV-szakszervezetek a szakszervezeti mozgalom egységét szorgalmazzák, egy munkabeszüntetésről sem tudnak egységesen dönteni, az érintettek eltérő magyarázatot adtak. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke azt mondta: felajánlották a mozdonyvezetőknek az egyeztetés lehetőségét. Ők azonban - vélhetően személyi okokra visszavezethetően - úgy döntöttek, egyedül mutatnak erőt. Borsik János, a mozdonyvezetők ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: a másik két szakszervezet azt szeretné bebizonyítani, hogy önállóan is meg tudják akadályozni a vonatforgalmat.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének tegnapi országos vezetőségi ülésén úgy határoztak, hogy januárban az alapszervezetek elé tárják a kazincbarcikai kórház nyilatkozatát, amely szerint az ott dolgozók többsége csatlakozna egy esetleges sztrájkfelhíváshoz. Mivel a kórház a súlyos betegek ellátásának színtere, ezért a sztrájk csak a legvégső eszköz lehet akkor is, ha az egészségügyiek már nem tudnak többet vállalni az ágazat működőképességéért - mondta Varga Ferenc elnök. Természetesen egy sztrájk alatt is szavatolnák a sürgősségi, halaszthatatlan ellátást, a betegek érdekei nem sérülhetnek.

A szakminisztériumba, mint megtudtuk, nem érkezett hivatalos jelzés sztrájkkészülődésről, ám kétségtelen, hogy nagyon nagy a feszültség az ágazatban, sok gondot nem sikerült megoldani a költségvetési vita során sem. Pusztai Erzsébet államtitkár szerint a költségvetés módot ad néhány probléma megoldásához, a kórházkonszolidáció hatására az intézmények és dolgozóik bizonytalansága is oldódhat.

A Pedagógusok Szakszervezetének országos vezetősége szerint a pedagógusok béremelése messze elmarad az ígéretektől, és nincs garancia a hosszú távú bérfelzárkóztatásra. A kormány becsapta az adminisztratív és technikai dolgozókat is, mert számukra nincs törvényi garancia semmilyen béremelésre. A kormány a döntéseivel önkormányzati szinten konfliktusokat vált ki. A PSZ ezeket a döntéseket elutasítja, és megállapítja, hogy a kialakult helyzetért minden felelősség a kormányt terheli. Az első negyedév során felméri a tagság helyzetét és szándékát, s ennek alapján dönt akciójáról.

| sztrájk, dolgozók, egészségügyiek, Vasutasok Szakszervezete
2002-07-10 12:47:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop