Még nem kezdődnek a gyógyszerártárgyalások

gyógyszer, ártárgyalás, egészségügyi miniszter | Népszabadság   Népszabadság
Az egészségügyi miniszter ígéretéhez híven a két ünnep között megtartotta második ülését a gyógyszerár- és tb-támogatást megállapító tárcaközi bizottság, de még nem indultak meg a valódi ártárgyalások. A zömmel technikai jellegű bizottsági döntések után még nem érkezett tárgyalási meghívó a gyártók és a nagykereskedők szövetségeihez.

Mint Bogsch Eriktől, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének alelnökétől (képünkön) megtudtuk, a januárra az áraikat befagyasztó szervezet vezetősége e heti ülésén dönti el, mit lépjen, miután az előző fordulóban bejelentették, hogy számukra elfogadhatatlan a tárca háromszázalékos emelési javaslata.

A Külföldi Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Szutrély Katalin lapunknak elmondta, a 44 céget tömörítő szervezet felhatalmazása alapján az évelső negyedére elfogadták a háromszázalékos ajánlatot, ám még erre sem kaptak választ a minisztertől.

Az új év kezdetén az egészségügyi miniszter nyilatkozatban erősítette meg, hogy már a kezdődő gyógyszerár-tárgyalásokon érvényesíteni akarják a tárca szándékát: bizonyos drága külföldi készítményeket a legalacsonyabb árszinten vásárolhassanak meg a betegek.

A miniszter elmondta azt is, hogy az egyes készítményeknél megmaradó ingyenesség mellett, a jövőben az igazoltan hatékony és korszerű szereket támogatják majd, mégpedig úgy, hogy a támogatás nem az adott márkanevű készítmény, hanem a benne lévő hatóanyag után jár majd. Mint ismeretes, ma magukat a készítményeket támogatja bizonyos százalékban az egészségbiztosító, miközben sok különböző néven forgalmazott készítmény hasonló vagy azonos hatóanyagot tartalmaz.

| gyógyszer, ártárgyalás, egészségügyi miniszter
2002-07-10 12:52:54

Web Design & Development Prowebshop