Pert indítanak az egri nővérek

dolgozó, Eger, kórház, rák | Népszabadság   Népszabadság
Benyújtották az Egri Munkaügyi Bíróságon azt a keresetet, amelyben az egri kórházban dolgozó felperesek azt kérik, hogy független szakértők bevonásával állapítsák meg: összefüggésben állnak-e a halálesetek és a megbetegedések a munkaviszonnyal. A most folyó vizsgálatok szerint nincsenek újabb megbetegedések, ám a miniszter tanácsadó testülete is javasolja, hogy költöztessék ki a gyermekosztályt.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete felkérésére induló, precedensértékű perben jelenleg 36 kórházi dolgozót, illetve egy elhunyt nővér hozzátartozóját képviseli az iroda. Vezetője, dr. Pál András elmondta, ha a bíróság állásfoglalásában foglalkozási ártalomnak minősíti az egri Markhot Ferenc Kórház csecsemőosztályán bekövetkezetteket, akkor ezt a felelősséget váltják át kártérítési igényre.December 9-én benyújtották a keresetet, és kérték, hogy a bíróság soron kívül foglalkozzon üggyel. Az eddig nyolc dolgozó halálához és további hat munkatárs diagnosztizált daganatos megbetegedéséhez vezető folyamat okát még nem tárták fel az eddigi vizsgálatok, így felelős sincsen. A megbetegedések okozójaként a dolgozók leginkább az etilén-oxiddal működő gázsterilizátort említik, mivel az anyagot az egészségügyi világszervezet időközben rákkeltő anyagnak minősítette, a készüléket pedig szabálytalanul használták az egri kórházban.

Megtudtuk: ha a munkáltató a jövő heti egyeztetésen írásban elismeri "vétkessége nélküli" kártérítési felelősségét, akkor a felperesek elállnak ettől a pertől. A perhez független igazságügyi orvos szakértők bevonását is kezdeményezték, mert az eddig szakvéleményt adók az ügyben "érintett" szervezeteknél és intézeteknél dolgoztak.

Nincsenek további megbetegedések a gyermekosztályon - jelentette ki a közelmúltban elvégzett vizsgálatok adatai alapján Antal János, a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal egészségügyi és szociális irodájának vezetője.

Az elvégzett mammográfiai és ultrahangos vizsgálatok nem mutattak ki rosszindulatú eltérést. A tumormarker vizsgálatok még jelenleg is folynak, de az eddigi leletek alapján eddig senkinél nem találtak kóros elváltozást. Egy dolgozónál kétes eredmény született a nőgyógyászati citológiai vizsgálaton, ezért további elemzések szükségesek.

Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet befejezte az épület sugárzás- és háttérsugárzás-mérését, ennek hivatalos eredménye még nem érkezett meg az egri megyei önkormányzathoz, de az elsődleges adatok szerint sugárzást nem mutatnak a mérési eredmények.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöksége támogatja a szaktárca vezetőjének korábbi javaslatát, amely szerint az összes, tudományos igényű vizsgálat lezárásáig telepítsék át a kórház gyermekosztályát.

| dolgozó, Eger, kórház, rák
2002-07-10 12:56:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop