Marad az ingyengyógyszer

gyógyszer, közgyógyellátás | Népszabadság   Népszabadság
A szaktárca politikai államtitkára cáfolja, hogy a közgyógyellátás revíziója egyben a kedvezményezettek körének alapos szűkítését jelentené. Pusztai Erzsébet szerint valószínűleg ugyanazoknak a betegeknek járnak majd ingyen a szükséges gyógyszerek, csak éppen személyes követéssel és folyamatos ellenőrzéssel.

Máig érvényes kormányhatározat kötelezi az egészségpolitikát arra, hogy felülvizsgálja a közgyógyellátási rendszert. Az ellenőrzéseken kibukkanó visszaélések, a rendszer régóta hangoztatott igazságtalanságai és a rendre túllépett gyógyszerkeret mellett tény az is, hogy a kedvezményre jogosultak 15 százaléka nem veszi igénybe a közgyógyellátást. Az egészségbiztosító főigazgatója, Mikó Tivadar szerint elképzelhetetlen, hogy a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításától függetlenül, már azt megelőzően új közgyógyellátási szabályok lépjenek életbe, a minisztérium tervei szerint jövőre néhány társadalmi csoport az életkora szerint is kedvezményhez jutna. Így meghatározottgyógyszereket ingyen kapnának például a kismamák, az újszülöttek. A szakfőosztály vezetője, Hamvas József szerint átmenetileg már előbb kettéválhat a biztosítási rendszer és a szociálpolitika, például úgy, hogy a közgyógyellátott ugyanúgy fizet a patikában, mint a többiek, de utóbb a támogatást visszakapja - mondjuk az önkormányzatoktól.

Pusztai Erzsébet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára szerint nem várható, hogy a tervezett változtatások már január elsején életbe lépnek. Az új rendszer csak a szigorú ellenőrzési, azaz a személyre szóló követési rendszerrel együtt képzelhető el. Még nincs döntés arról, hogy kinek járjon a jövőben az ingyenesség kedvezménye, milyen gyógyszerkörből válogasson a kezelőorvos, és hogyan limitálják a betegekre jutó költségeket. Akár az önkormányzatok által feltöltött elektronikus pénztárcát, akár a háziorvos vezette költségkeretes megoldást választják a szakemberek, a szaktárca szeretné bővíteni a felírható gyógyszerek ma mindössze 700 készítményt tartalmazó listáját. Ezzel nemcsak a szűkített lehetőségből fakadó igazságtalanság szűnne meg, hanem a gyártók közötti, évente ismétlődő harc is, amelyben eldől, kinek a gyógyszere kerül listára, s kié nem. A Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete támogatja az ötletet. Olyannyira, hogy korábban maga is kidolgozott egy, az elektronikus pénztárcához hasonló modellt. A Magyar Gyógyszergyártók Szövetsége attól tart, hogy a tervezett átalakítás árrobbanáshoz vezet. Szerintük a visszaéléseket inkább az ellenőrzés szigorításával kell lehetetlenné tenni.

Míg 1993-ban még 385 ezren élhettek az ingyenesség kedvezményével, ma több mint félmillió polgárnak jár a közgyógyellátás. Akkor egy esztendő alatt csaknem hatmilliárd forintot költött erre a biztosító, az idén fél év alatt 5,6 milliárdot. Alanyi jogon 320 ezren, méltányosságból 150 ezren, normatív alapon pedig 63 ezren részesülnek az ingyenességben, a teljes gyógyszer-támogatási kassza 20 százalékát erre költik. Míg egy átlagos biztosított évente mintegy hat-hétezer forintnyi támogatást kap a gyógyszereire, egy közgyógyellátottra 30 ezer forintot költ a biztosító.

| gyógyszer, közgyógyellátás
2002-07-10 12:15:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop