Nem lesz mentőssztrájk

Mentőszolgálat, létszámcsökkentés, Országos Mentőszolgálat | Népszabadság   Népszabadság
Száz mentőautóval lehet kevesebb az utakon, ha a mentőszolgálat idén sem kap felmentést a közszférát érintő háromszázalékos létszámleépítés alól. A mentősök tervezett elbocsátása feszültséget okoz, de nem lesz sztrájk - tájékoztatta lapunknak Gorove László, az Országos Mentőszolgálat általános főigazgató-helyettese.

A közszférát érintő háromszázalékos létszámcsökkentésről szóló jogszabály alapján az egészségügyben nemcsak a minisztériumban, de a hozzá tartozó intézményekben, így a mentőszolgálatnál is el kell bocsátani embereket. - Ez az intézkedés egyre nagyobb gondot okoz a mentőszolgálatnál, de a sztrájkról szó sincs - tájékoztatta lapunkat Gorove László, az Országos Mentőszolgálat általános főigazgató-helyettese. A szakminisztérium tavaly meghirdette a sürgősségi betegellátás fejlesztését, ennek ellenére 1999-ben 190, 2000-ben további 224 mentőst kell elbocsátani. A nélkülözhető munkatársakat a szolgálat már 1990 és 1994 között elbocsátotta. Már csak mentőtiszteket és gépkocsivezetőket küldhetnek el, ennek az lesz a következménye - Gorove László szerint -, hogy a meglévő 967 járműből százat le kell állítani. (A múlt évi létszámcsökkentés után húsz mentőautóval lett kevesebb.) Várhatóan ennek a száz autónak a hiányát elsősorban a műveseállomásokon, a különféle vizsgálatokra, illetve a kórházi betegszállításra várakozók fogják megérezni. Áttételesen gondot okozhat a sürgősségi ellátásnál is, mert ha végszükségben rohamkocsikat irányítanak át betegszállítási feladatokra, akkor kevesebb autó jut majd a mentésre. Az Országos Mentőszolgálat vezetői a várható feszültségekről két hete levélben tájékoztatták Gógl Árpád minisztert is. Ám eddig választ nem kaptak.

Horváth István, a minisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta: a tárca nem adhat felmentést a mentőszolgálatnak a létszámcsökkentés alól. Gógl Árpád támogatja az OMSZ vezetőinek kérését, és igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy mielőbb megoldódjanak a mentőszolgálatnál kialakult feszültségek.

E hét elején szintén levélben fordultak a központi irányítócsoport dolgozói és szakszervezeti képviselői az OMSZ, valamint a Budapesti Mentőszervezet vezetőihez, hogy közösen tekintsék át a helyzetet, és találjanak megoldást. Andics László vezető főorvos kijelentette: a fővárosi mentés máris kritikus helyzetbe került. Nehézségeik évek óta közismertek: a mentősök megalázóan kevés pénzért dolgoznak: a mentőtisztek, ápolók túlhajszoltak, alulfizetettek. Szabadság, betegállomány miatt kieső munkaerőt a mentőszervezet nem tudja pótolni. Saját erőből nem tudják megoldani gondjaikat, a belső tartalékaikat pedig felélték. A korlátozott lehetőségek miatt újabb kocsikat kell leállítani, a nyolcvanhat budapesti kocsiból hetven-hetvenötnél több nem dolgozik, ez pedig egy kétmilliós főváros sürgősségi betegellátására nem elég - foglalta össze Andics László.

| mentőszolgálat, létszámcsökkentés, Országos Mentőszolgálat
2002-07-10 15:20:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop