Többe kerül a kevesebb gyógyszer

gyógyszer, kórház, közbeszerzés | Népszabadság   Népszabadság
Évente több milliárd forinttal drágítja a kórházak gyógyszerköltségeit a közbeszerzési eljárás - állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara. A kórházak az éves gyógyszerkeretük kettő-nyolc százalékát költik olyan gazdasági társaságok jutalékára, amelyek nem tesznek semmi egyebet, mint hogy meghirdetik az eljárást. Ezért a kamara módosíttatná a közbeszerzési törvényt.

A közbeszerzési törvény módosítását szorgalmazza a Magyar Gyógyszerész Kamara, mert véleményük szerint előnytelen, sőt drágább a kórházaknak közbeszerzési eljárással vásárolniuk terápiás szereiket. A hatályos szabályozás szerint az egészségügyi intézményeknek 12 millió forint összeghatár fölött csak közbeszerzési eljárás keretében vásárolhatnak. Az eljárás elvileg megkerülhetetlen volna, ám éppen a felesleges pénzkidobás elkerülése érdekében a kórházigazgatók kiskapukat használnak. Például a beszerzéseket úgy lehet 12 millió forint alatt tartani, ha nem a teljes gyógyszerkészletet veszik meg egyszerre, hanem csak egy-egy szert megnevezve vásárolnak a kereskedőktől. Egyes nagykereskedők raktárat tartanak fönn a kórházak területén, és a gyógyszerért csak akkor kell fizetnie az intézménynek, ha kivitte onnan. Ez már nemcsak a közbeszerzési törvény kicselezése, de a januártól hatályos gyógyszerésztörvény is tiltja.

A Magyar Gyógyszerész Kamara 1997-ben és 1998-ban is vizsgálta a közbeszerzési törvény hatását a kórházak gyógyszerkiadásaira. A kamara szakemberei összehasonlították a kiskapukat használó és a jogszabályokat tisztelő intézmények kiadásait. A vizsgálat eredménye alapján mindkét évben megállapították, hogy az intézmények mintegy 25 milliárd forintos gyógyszerköltségét többmilliárdos járulékos kiadás növeli meg, ha közbeszerzési eljárással vásárolnak. A gyógyszer beszerzésén kívül kettő-nyolc százalékot fordítottak a kórházak olyan gyógyszertender kiírására alakult cégek jutalékára, amelyek nem tettek mást, mint lebonyolították a formális eljárást.

Botz Lajos, a kamara tisztségviselője lapunknak elmondta, hogy az intézmények, csökkenő gyógyszerfelhasználás mellett, egyre többet költenek a patikaszerekre. A márciusi áremelés legalább tíz százalékkal növeli kiadásaikat. A csak kórházban forgalmazható szerek árához nem jár társadalombiztosítási támogatás, ezért a gyártók mintegy ötszáz-hatszáz ilyen besorolású terméknek szabadon emelhette az árát. S mivel az egészségbiztosító által nem támogatott szereket negyedévente sorolhatja új árfekvésbe a gyártó, már januártól drágábban jutottak hozzájuk a kórházak. Botz Lajos szerint a fekvőbeteg-intézményekben leggyakrabban használt szerek nem is helyettesíthetők olcsóbb termékkel.

A kormány egyik kiemelkedő feladata, hogy az ország minden polgárának egyenlő esélyeket nyújtson az egészségügyi ellátásban - mondta Gógl Árpád egészségügyi miniszter szerdán Nagykanizsán, ahol átadta a városi kórház belgyógyászati osztályának felújított épületét - jelentette zalaegerszegi tudósítónk. A miniszter tudósítónk kérdésére leszögezte: bár az egészségügyi rendszert továbbra is nehéz finanszírozni, a kormány nem zárat be egyetlen kórházat vagy rendelőintézetet sem. Gógl elmondta: ebben az évben a tavalyinál 16 százalékkal többet, mintegy 350 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi intézmények működtetésére. A miniszter elmondta: tavasszal az Országgyűlés elé kerül az új egészségügyi törvény, amelyben régiók szerint kívánják szabályozni az ország kórházainak működését. Hozzátette, hogy az egészségügyi átalakítás kritikus időszaka az idei esztendő, mivel az év végéig meg kell teremteni a sürgősségi betegellátás alapvető feltételeit. Gógl Árpád szerint június elejére elkészül a felmérés arról, hogy az állam pontosan mennyi pénzzel tartozik az egészségügyi dolgozóknak az elmaradt ügyeleti díjak és a tizenharmadik havi fizetések miatt. Az előzetes becslések szerinti a 20-25 milliárd forintos adósságot jövőre fizetjük ki - mondta a miniszter Nagykanizsán.

| gyógyszer, kórház, közbeszerzés
2002-07-10 13:27:59
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop