Változó közgyógyellátási lista

gyógyszer, közgyógyellátás | Népszabadság   Népszabadság
Augusztusban megváltozik a rászorulóknak ingyen rendelhető gyógyszerek köre. A júliusi gyógyszerárváltozás miatt a közgyógyellátás terhére rendelhető listán mintegy 90 medicinát 120 olcsóbb, új szerrel helyettesít a tárca.

Idén már többször is változott az a lista, amelyről a tb és a költségvetés számlájára rendelhetnek az orvosok gyógyszert a szegényebb betegeiknek. A most készülő új lista bevezetése után is térítési díj nélkül juthatnak gyógyszerhez a rokkantak, az emelt szintű családi pótlékban részesülő gyermekek, a nyugdíjminimum összegénél kisebb jövedelemből élők. Ingyenes gyógyszerre jogosító igazolványt ezenkívül az önkormányzatok adhatnak méltányosságból. Legutóbb márciusban változott a közgyógyellátási lista. Akkor mintegy 60 gyógyszerrel kevesebb lett rajta. Most újabb 90 szert törölnek, ezeket 120 más gyógyszerrel helyettesítik.

Horváth Beatrix, az egészségügyi tárca munkatársa lapunknak elmondta: a júliusi árváltozás miatt kell ismét módosítani a közgyógyellátási listát. A jogszabályok szerint azok a gyógyszerek nem adhatók közgyógyellátás terhére, amelyek árához a biztosító nem ad támogatás. Emiatt már július közepétől nem is írható fel az a kilenc olyan gyógyszer ingyenesen a rászorulóknak, amelyek tb-támogatásának amegszüntetését maga a gyártó kérte. Horváth szerint augusztustól az orvosok 530 helyett 570 gyógyszerből választhatnak terápiát az érintett betegeiknek. A szaktárca minden hatóanyagból legalább két gyógyszer rendelhetőségét biztosítja.

Az orvosi és a gyógyszerészkamara elnöke eleve nem támogatja azt az elvet, hogy valaki szociális helyzete miatt csak bizonyos gyógyszerekhez juthat hozzá. - Ezzel az orvos arra kényszerül, hogy különbséget tegyen beteg és beteg között - állítja Kupcsulik Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke állítja: az általa ismert listával veszélybe kerülhet a betegellátás, hiszen több olyan gyógyszer került a közgyógyellátás terhére írható szerek közé, amely csak a lista bevezetését követő néhány hónapban kerül forgalomba.

A Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete közleményében bírálta az új közgyógyellátási listát. Véleményük szerint a készülő jogszabály pazarló, és viszszaélésekre ad lehetőséget. A "pazarlásra" példaként említik, hogy a listán szereplő 578 készítményből 98 vény nélkül is rendelhető.

| gyógyszer, közgyógyellátás
2002-07-10 14:43:40


A XI. kerület jogszabály-módosítást javasol parlagfű-ügyben

Budapest, 2004. szeptember 2., csütörtök (MTI) - Jogszabály-módosítást javasol Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere annak érdekében, hogy az önkormányzatok...


Egészségpénztárból betegségpénztár?

Betegségpénztárakká válhatnak a már hatályos pénztártörvénymódosítás alapján a magyarországi egészségpénztárak.

Eddig ugyanis szolgáltatási kiadásaik...


OEP: a további fejlesztést félti

A gyógyszerkasszát másfél év alatt 58 százalékkal növelte meg a kormányzat, és ha ez ilyen ütemben folytatódik, nem lesz pénz az egészségügy fejlesztésére - mondt...


Új elnök és megújult elnökség a MOK élén

Mint ismeretes, 2003. májusában a MOK küldöttközgyűlésének 91 tagja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a MOK elnöksége ellen. A MOK Felügyelő Bizottság...