Több tízezer kutya maradhat beoltatlanul Budapesten

állatorvos, kutya, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
Több tízezer kutya oltás nélkül maradhat a fővárosban, ha nem változtatják meg a veszettség elleni védőoltást szabályozó utasítást - jelentette be tegnap a Magyar Állatorvosi Kamara Budapesti Szervezete. A Fővárosi Állat-egészségügyi Állomás döntése értelmében 1999-ben az ebek védőoltását az eddigi tizenkét hónap helyett mindössze öt hónapig, február 15-től július 15-ig adhatják be a szakemberek.

A szabályozás ráadásul nem is mindenkire vonatkozik, húsz kerületi orvos ugyanis a vakcinákat egész évben beadhatja a kutyáknak. Az állatorvosi kamara budapesti szervezetének elnöksége felháborítónak találja az új rendszert. Szerintük ez sérti a több százezer budapesti kutyatartó szabad orvosválasztását, mivel az év második felében kizárólag a privilegizált állatorvosokat vehetik igénybe a gazdák. Az intézkedés szakmailag kifogásolható, sőt az Európai Unió szabályozásával is homlokegyenest ellenkezik - állítják. Az engedélyezett öt hónap alatt a 280 állatorvos nem tudja beoltani a 170 ezer ebet, a fennmaradó hét hónapban pedig a kivételezettek sem tudják majd befejezni ezt a munkát. Ez kaotikus közegészségügyi állapotokat idézhet elő Budapesten - mondta Felkai Tibor, a kamara budapesti szervezetének elnöke. Az állatorvosok mindenképpen szükségesnek tartják az utasítás visszavonását.

Kiss László, az állategészségügyi állomás vezetője azt közölte, hogy ő minisztériumi utasítást hajtott végre. (A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesét tegnap nem tudtuk elérni.) A kamara javaslatait a közigazgatási hivatal és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is támogatja. Tavaly - pedig akkor 365 napos volt az oltási szezon - tízezer ebet nem oltattak be gazdáik. Az állat-egészségügyi szabályzat lehetőséget nyújt arra, hogy a beoltatlan állatokat megöljék

| állatorvos, kutya, fertőzés
2002-07-10 13:23:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop