Újraélesztés Vácon, egyelőre vállalkozásban

újraélesztés, Mentőszolgálat, sürgősségi részleg, Vác | Népszabadság   Népszabadság
Infarktust kapott a váci kórház egyik dolgozója, és életét talán annak köszönheti, hogy három percen belül megérkezett a korszerű eszközökkel felszerelt reanimációs csoport. Ez a mentőszolgálat ugyanis házon belül, a nemrég elkészült sürgősségi részlegnél működik.

Az amerikai mintára épült sürgősségi részleg zárt fogadótermébe beáll a mentőautó, és a mentősök hozzák a kivérzett vagy szívelégtelenségben szenvedő beteget. Ha az ügyeletes orvos úgy dönt, akkor egyenesen a bejárat melletti sokktalanító helyiségbe viszik. Itt folytatják a mentőben elkezdett újraélesztést, vagyis toxikológiai ellátásban részesül a beteg. Az úgynevezett sokktalanítóban ugyanis megtalálható ugyanaz a felszerelés, ami egy rohammentőben van, defibrillátor, EKG-készülék, lélegeztetőgép.

- Tulajdonképpen egy kihelyezett, huszonnégy órás mentőszolgálat vagyunk - mondja dr. Radnai Balázs mentőorvos. - Egyrészt ellátjuk a mentők által behozott és sürgősségi ellátást igénylő betegeket, másrészt a kórházon belüli újraélesztés is a mi feladatunk. A halálesetről azonnal értesítést kapunk, és két-három percen belül ott vagyunk. A minden szükséges eszközzel felszerelt kocsinkon megyünk a helyszínre, és megkezdjük vagy folytatjuk az újraélesztést. Ugyanakkor oktatjuk is a nővéreket az újraélesztésre.

Az, hogy egy napon hányszor van szükség beavatkozásra, kiszámíthatatlan, de mint Kálmán Zsolt mentőszakápoló, a kétfős ügyelet másik tagja meséli, besegítenek a sürgősségi részlegnek is. A zebegényi vonatbalesetnél, ha nem is kellett újraélesztést végezniük, a sérültek elsődleges vizsgálatában ők is részt vettek.

- A sürgősségi ellátás lényege, hogy egy percen belül segíteni tudjunk, s ha már van egy korszerű és drága sürgősségi részlegünk, visszás lenne, ha nem tudnánk azonnal beavatkozni - mondja dr. Góczán László főorvos, a sürgősségi részleg megbízott orvos vezetője. - A fő feladata a mentőügyeletnek, hogy ha egyszerre két-három azonnali ellátást igénylő fut be, akkor a részleg ügyeletes orvosával párhuzamosan kezdjen dolgozni, mivel például a lélegzés megindítása nem tűr halasztást. Működésükre azért is szükség van, mert a sürgősségin nincs minden órában olyan orvos, aki rutinszerűen képes ellátni az érkező betegeket.

Az Oxyteam Mentőszolgálat huszonnégy órás újraélesztési szolgáltatása július közepétől működik a váci Jávorszky Ödön Kórházban. Mint Nagy Tibortól, a vállalkozás vezetőjétől megtudtuk, cége már 1992-től végzi különböző rendezvények, sportesemények egészségügyi biztosítását. A mentőtiszti végzettséggel rendelkező ügyvezetőnek több találmánya is volt, s ezek bevételéből szervezte meg harmincfős mentőszolgálatát, amely egyelőre csak a váci kórházban működik. Méghozzá - mint állítja - sikeresen, mivel működése négy hónapja alatt harmincegy esetből tizennégyben sikeres volt az újraélesztés.

További elképzelései között az is szerepel, hogy az egykori Aerocaritas helikopterét Vácra vezényeljék, megoldva a mentést a város környékén. A helikopter személyzetét az Oxyteam Mentőszolgálat adná, az Országos Mentőszolgálat felügyelete alatt. Az Oxyteam mentőorvosai és mentőszakápolói egyébként az Országos Mentőszolgálatnál dolgoznak, s csak részállásban ügyelnek a váci kórházban. Valószínűleg azonban ez a megoldás - ugyanúgy, mint a helikopter üzembe állítása - a továbbiakban nem kapja meg a támogatást. Erre lehet következtetni a váci kórház főigazgatójának szavaiból, aki egyébként kezdeményezője volt e szolgálat elindításának.

- A sürgősségi betegellátás a minisztérium kiemelt tervei között szerepel, a váci részleg országos minta, és példa lehet a sürgősségi részleg keretében működtetett csapat is - mondja dr. Tóth János főigazgató. - A gond csak az, hogy a jelenlegi megoldás számos szervezési és engedélyezési problémát vetett fel. Ezt a jövőben meg kell oldani, s úgy gondolom, hogy ez csak az Országos Mentőszolgálattal oldható meg.

| újraélesztés, mentőszolgálat, sürgősségi részleg, Vác
2002-07-10 12:41:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop