Óhaj marad a gyógyszerár-csökkentés?

egészségbiztosító, gyógyszer, ár, népjóléti miniszter | Népszabadság   Népszabadság

Az egészségbiztosító pénzhiányának mérséklésére a gyógyszer-árak ötszázalékos csökkentését kérte a gyártó és fogalmazó cégektől a népjóléti miniszter. Az úgynevezett generikus termékeket forgalmazók szövetsége támogatja, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és várhatóan a Nemzetközi Gyógyszergyártók és Gyógyszerkereskedők Szövetsége elveti a javaslatot.

Az egészségbiztosító idei deficitjét 3,8 milliárd forintra tervezték, de az év végére elérheti a 40 milliárdot is. Ennek egynegyede a biztosító gyógyszerki-adásaiból fakad. Kökény Mihály népjóléti miniszter szerint különféle intézkedésekkel a hiány a felére mérsékelhető. Az intézkedések között átlagosan ötszázalékos gyógyszerár-csökkentést is javasolt.

Somody Imre, a Generikus Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: a biztosító hiányának mérséklését vagy a tb gyógyszer-ár-támogatásának, vagy a gyógyszerárak csökkenésével lehet elérni. Az első változat azonban a lakosság gyógyszerterheinek növelésével járna. Ha sor kerülne rá, bizonyára megcsappanna a gyógyszerforgalom, ezért a szövetség úgy döntött, a kisebbik rosszat választja, elfogadja a miniszter javaslatát.

Buzás László, a MAGYOSZ igazgatója közgazdaságilag indokolhatatlannak és a piacgazdaság szabályaival ellentétesnek tartja, hogy a gyógyszergyártókkal kívánják megoldatni a szociális gondokat. Elmondta: az idei gyógyszerárak az egészségpénztár diktátuma alapján alakultak ki. Januártól átlagosan 10,9 százalékkal emelhették az áraikat, holott a gyógyszergyáraknak beszállítók - papíripar, csomagolóipar, energiaszolgáltatók - tavaly 30-40 százalékkal növelték szolgáltatásaik árát. Buzás szerint, ha újabb árcsökkentésre szorítanák az ipart, ez gátolná a gyógyszerkutatást és -fejlesztést, ami hosszú távon a betegek kárára volna.

Jókay Anna, a nemzetközi szervezet főtitkára érdeklődésünkre elmondta: a szervezethez tartozó gyógyszerforgalmazók szerdán tárgyalnak a miniszter javaslatáról. Nem tartja valószínűnek, hogy csökkentenék az áraikat. Éves ármegállapodást kötöttek az egészségpénztárral, amelyben előre figyelembe vették a vámpótlék megszüntetését is.

| egészségbiztosító, gyógyszer, ár, népjóléti miniszter
2002-07-10 10:38:33
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop