A gyógyszergyártók nem lelkesednek a miniszter árcsökkentési javaslatáért

gyógyszer, miniszter, ár | Népszabadság   Népszabadság

A népjóléti miniszter ötlete, hogy öt százalékkal csökkentsék a gyógyszerek árait, nem váltott ki osztatlan lelkesedést a gyártók között. A gyárakat tömörítő három szövetség közül csak egy támogatja az elképzelést. Ez a szervezet a generikus, vagyis a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszerek gyártóit fogja össze, s a másik két tömörülés szerint ez meg is magyarázza az álláspontjukat. Az új gyógyszerek forgalmazói szerint az eredeti termékek költségei magasabbak, így ők nem engedhetnek meg maguknak egy jelentősebb csökkentést.

A népjóléti miniszter nemrégiben - az egészségbiztosító 40 milliárd forintra becsült pénzhiányának mérséklése végett - a gyógyszerárak ötszázalékos csökkentését javasolta a forgalmazóknak. Javaslatát a hazai generikus gyógyszercégek (azok, amelyek lejárt szabadalmi védettségű készítményeket gyártanak) szövetsége támogatja, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) azonban elvetette. Utóbbiak a piacgazdaság szabályaival ellentétesnek tartják a javaslatot, és azzal is érveltek, hogy egész évre szóló ármegállapodást kötöttek az egészségbiztosítóval, amelyben számoltak a vámpótlék eltörlésével is. Érveik között szerepelt az is, hogy a hazai gyógyszerek árai alacsonyak, egy doboz itthon gyártott orvosság átlagosan 200 forint, ami negyede az importkészítményekének.

Urbán Péter, a Nemzetközi Gyógyszergyártók Szövetségének (NGYSZ) elnökségi tagja szerint nem szabad mechanikusan összevetni az import- és az itthon gyártott medicinák árát. A generikus orvosságok évekkel korábban kifejlesztett, de lejárt szabadalmi védettségű termékek. Az eredetivel azonos színvonalúak ugyan, de már vannak helyettük újabb, jobb, általában kevesebb mellékhatással járó gyógyszerek. Az importorvosságok jelentős része viszont új, originális készítmény. Átlagosan 12 év telik el az alapkutatástól a klinikai vizsgálatokig - mondta Urbán -, és a gyártók átlagosan 400 millió dollárt fordítanak egy-egy termék kifejlesztésére. A miniszter javaslatával kapcsolatban kijelentette: arról csak az újságokból értesült a szövetség.

| gyógyszer, miniszter, ár
2002-07-10 10:40:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop