Kevesebb támogatás, több beteg

gyógyszer, támogatás, készítmények | Népszabadság   Népszabadság
Az egészségügyi kormányzat tervei szerint radikális változások várhatók a gyógyszerár-támogatási rendszerben: nemcsak átalakulna, hanem csökkenne is a támogatott gyógyszerek palettája. Szakértők szerint ez nemcsak a betegek gyógyulási esélyeit ronthatná, hanem a kórházak forgalmát is növelné.

Az egészségpénztár felmérései szerint a kórházi ágyak csaknem 10-15 százalékán olyan beteg fekszik, akit a hibás gyógyszerezés juttatott oda. Igaz, nehéz eldönteni, hogy ki hibázott: az orvos, amikor a készítményt felírta, vagy a beteg, amikor nem váltotta ki, vagy nem azelőírások szerint szedte. Az egészségügyi miniszter azzal érvel, hogy a patikában kiváltott gyógyszerek csaknem 40 százaléka a fiókban vagy a szemétben végzi. Azt azonban még nem vizsgálták, hogy ennek hány százalékban oka az, hogy a kiváltott készítmények közül csak a harmadik válik be, esetleg olyat ír fel az orvos, amelyiktől a beteg rosszul van, és a mellék- vagy kísérő hatásai miatt képtelen szedni.

Az egészségügyi miniszter tervei szerint az új szakmai kollégiumok állítják majd össze azoknak a hatóanyagoknak a listáját, amelyekből a biztonságos és költséghatékony szerek készülnek. A miniszter átlátható és tisztán szakmai szempontú listát akar, amelyet nem befolyásolnak a gyártók vagy éppen az orvosok egyéni-üzleti érdekei. A gyógyszerügyi illetékesek még titkolóznak, de közben kijelentik: szó sincs arról, hogy az új támogatási listán automatikusan az olcsóbb vagy régebbi készítmények kapnak helyet, ahogy arról sincs, hogy mindenből a legújabbak.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója is bizalmatlan, ezért Mikó Tivadar tervei szerint olyan munkacsoport kezdi meg működését a biztosítón belül, amelyik a külföldön már bevált "bizonyítékon alapuló orvoslás" alapelvei szerint újabb kontroll- és összehasonlító vizsgálatokat végezne az újonnan törzskönyvezett készítményeknél is: tudnak-e annyival többet, hogy támogatásra érdemesek legyenek.

A főigazgató szigorú ellenőrzést ígér a háziorvosok gyógyszerfelírási szokásainál - mint a LAM-klub rendezvényén elmondta: van olyan háziorvos, aki havonta hárommilliós értékben rendelt gyógyszert betegeinek. - Igaz - ismeri el a főigazgató -, első körben nem vizsgálják, vajon ezek a betegek jobban vagy hamarabb gyógyultak-e, elkerülték-e például a kórházi kezelést. Egyes felmérések szerint 1993-ban 15milliárdot, tavaly már 50 milliárdot fizettek ki a betegek gyógyszereikért saját zsebből. A háziorvosok tapasztalata szerint a gyógyszer térítési díja az egyik legfontosabb tényező a rendelésnél, így pénz híján a betegek inkább megalkusznak a kisebb vagy lassabb terápiás hatással, illetve megbékélnek a mellékhatásokkal, mégsem választhatja az orvos mindig a legolcsóbb készítményt.

Dr. Békássy Koppány háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara háziorvositagozatának vezetője szerint leginkább a krónikus betegségek kezelésénél van szükség a gyakori gyógyszerváltásra. Például a magas vérnyomásban vagy bizonyos szívbetegségekben szenvedők szervezete hajlamos egy idő után "hozzászokni" a terápiás hatáshoz, így váltaniuk kell.

Miután az egymással helyettesíthető készítmények száma véges, az orvos hamar eljut a legdrágább pirulához, amelyet még biztosítói támogatással is nehezen vált ki a beteg. Ráadásul betege válogatja, hogyan reagál az egymással helyettesíthetőnek vélt szerekre: az egyiknél beválik, a másiknak ég tőle a gyomra.

- A varázsigeként emlegetett ekvivalencia, azaz megfelelés az azonos hatóanyagú gyógyszerek többségénél valóban fennáll - mondja dr. Botz Lajos, a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke. Ám ez nem mondható ki minden esetben. A hatóanyagot kísérő vegyületek vagy maga a gyártási technológia okozhat különbséget: az egyik hamarabb, a másik egyenletesebben szívódik fel, a harmadiktól allergiás tünetek jelentkeznek.

| gyógyszer, támogatás, készítmények
2002-07-10 12:37:12
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop