Román egészségügyi sztrájk

sztrájk, dolgozó, bér | Népszabadság   Népszabadság

Tegnap megbénult a teljes román egészségügy, miután általános sztrájkba lépett az országban dolgozó 150 ezer egészségügyi dolgozó. Az orvosok és ápolók 100 százalékos béremelést követelnek. A Reuters felvételén egy bukaresti kórházban az ápolónők zsebre tett kézzel nézik a beszállított beteget. Sztrájk a román egészségügybenCsak az ügyeletesek dolgoztak a kórházakban

Csütörtökön a romániai egészségügy csaknem teljesen megbénult. Délelőtt tíz órától ugyanis általános sztrájkba lépett az ország 41 megyéjében dolgozó 150 ezer egészségügyi alkalmazott. Ez az első nagy méretű országos sztrájkakció, amellyel hivatalba lépése óta a Ciorbea-kormánynak szembesülnie kell.

A Sanitas nevű szakszervezet már több hete a középkáderek sztrájkjával fenyegetőzött. Az egészségügyiek a bérek megduplázását, a munkakörülmények javítását, a felszerelések korszerűsítését követelték. A kormány 25 százalékos béremelést ajánlott, ezt azonban a szakszervezetiek nem fogadták el. A Sanitas vezetőinek Victor Ciorbea kormányfővel folytatott szerda esti tárgyalásai szintén eredménytelenül zárultak. Mindazonáltal az egészségügyi középkáderek - akiknek akciójához a legtöbb helyen az orvosok is csatlakoztak - tegnap hajlandóknak mutatkoztak egy újabb, a bérek 25 és 100 százalék közötti emelését ígérő kormányajánlatról tárgyalni.

Szerda délután Kolozsváron mintegy 1500 kezdő orvos és orvostanhallgató vonult a város utcáira. A klinikáktól a prefektusi hivatalig vonuló tüntetők méltó életkörülményeket követeltek. Romániában a kezdő orvosoknak az egyetem befejezését követően (különböző egyetemi klinikákon 6-8 éves gyakorlatot kell végezniük) szinte lehetetlen megélniük havi 440 ezer lejes (mintegy 50 dolláros) béreikből, hiszen egyetlen szoba albérleti díja teljes keresetüket felemészti. Transzparenseken "Nem csúszópénzt, hanem tisztességes béreket követelünk!". "Ne kényszerítsenek az ország elhagyására!" és ehhez hasonló szövegeket lehetett olvasni.

Csütörtökön a sztrájkoló egészségügyi dolgozók már csupán a sürgősségi eseteket látták el. Bukarestben 28 ezer alkalmazott közül 18 ezer szüntette be a munkát, a kórházakban azonban biztosították az ügyeletet. Kolozsváron ügyeletet tartottak a nagyobb kórházak sürgősségi osztályai és a mentőállomás. Annak ellenére, hogy ilyen esetekre a törvény az egészségügyi intézmények alkalmazottainak 30 százalékát kötelezi ügyeletre, a 425 ezer lakosú város gyermekklinikáján azonban csupán egyetlen orvos és egy ápolónő látta el azokat, akiknek kezelése nem tűrt halasztást.

Az egészségügyiek sztrájkja és néhány ellenzéki beállítottságú szakszervezeti konföderáció által kilátásba helyezett tiltakozások egybeesnek Poul Thomsennak, a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttének bukaresti látogatásával. A béremelési követelések nem könnyítik meg a kormány számára az újabb hitelek folyósítását célzó tárgyalásokat.

| sztrájk, dolgozó, bér
2002-07-10 11:23:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop