Száz forintból három gyógyszerre

orvosság, gyógyszer, ár | Népszabadság   Népszabadság

Az elmúlt négy évben háromszorosára, 49 milliárdra nőtt az orvosságokért fizetett lakossági térítési díj. Száz kiadott forintból hármat költünk gyógyszerre. Tavaly az egészségbiztosító mintegy százmilliárd forintot fizetett ki a patikákban kiváltott gyógyszerek ártámogatására. A kórházak bevételük 10-20 százalékát fordítják gyógyszeres terápiára, az arány tovább nem csökkenthető. Egy hét végi konferencián betegek és szakemberek arról is tanácskoznak majd: sok gyógyszer vagy kevés fogy-e Magyarországon.

A lakosság csaknem tíz százaléka sohasem jár orvoshoz, 40 százaléka fél évnél is ritkábban találkozik vele, így jelentősen nőtt a gyógyszerészek felelőssége. Vimláti Lászlónénak, a legnagyobb óbudai gyógyszertár vezetőjének véleménye megegyezik a Modus Közvélemény-kutató felmérésével. E szerint a patikába járók háromnegyede vény nélkül kapható orvosságot vásárol. Az állam az idén ötszázezer közgyógyellátott gyógyszerkiadásait állja, az erre jogosító igazolványt a települési önkormányzatoknál lehet kérni.

A gyógyszerpiac tíz évvel ezelőtti liberalizációjának következményeként ma már 4600-féle készítmény szolgálja a betegeket, kétharmaduk megvásárolható a patikákban is. A fejlettebb gazdaságú országokban húszezerféle gyógyszert is árulnak, ott a nemzeti jövedelemből több jut az egészségügyre, s a keresetek is lényegesen magasabbak.

Sok a csak kórházakban felhasználható készítmény, többségük igen drága. A Szent István Kórház 300 millió forintos évi költségvetésének tíz százalékát költi a betegek gyógyszeres terápiájára. Mogyorós László főigazgató főorvos szerint tavaly jelentősen csökkentették a gyógyszerkiadásukat. Szigorúan ellenőrzik az osztályok gyógyszerfelhasználását. Megtakarítást érnek el azzal is, hogy nagyobb tételben, olcsóbban szerzik be a patikaszereket. A betegek veszélyeztetése nélkül a további spórolásra nincs mód.

Vankó András, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) gazdasági főigazgatója is a klinikai gyógyszerfelhasználás szigorításáról számolt be. A HIETE-n csökkentették az egyes osztályokon szabadon felhasználható készítmények körét, az egyetem rektorának engedélye nélkül pedig nincs gyógyszerbeszerzés. Mivel a felhasznált orvosságok 17 százaléka a drága antibiotikum, alkalmazásukra szakmai ajánlást készítettek. Az intézkedésektől 15-20 százalékos megtakarítást várnak. Sok esetben a fertőzések megelőzése miatt adnak antibiotikumot a betegeknek, ami a hazai kórházakban tapasztalható higiénés viszonyok miatt érthető. A megfelelő fertőtlenítésekhez, egyszer használatos műtéti izolációs rendszerek beszerzéséhez komoly pénzügyi befektetés kellene, de ez az egyre drágább gyógyszerterápia miatt rövid időn belül megtérülne. A főigazgató határozottan állítja: egyetemükön nem fordul elő, hogy a betegnek kell behoznia a gyógyulásához szükséges orvosságokat.

Matejka Zsuzsanna szakgyógyszerész, az egészségbiztosítási önkormányzat képviselője egy felmérésre hivatkozva mondja: a megkérdezettek nem hiszik, hogy annál jobb egy orvosság, minél drágább. Ez azt jelenti, hogy elfogadják az orvosok által javasolt olcsóbb készítményeket is. Sőt az is gyakori - s ezt az óbudai patika vezetője is megerősítette -, hogy ha az orvos a recepten nem tiltja meg, a gyógyszerész is ajánlhat olcsóbb készítményt a betegnek. Ez azért fontos, hogy ne távozzék orvosság nélkül a patikából.

A szakgyógyszerész elmondta azt is, hogy a "zajosodó" gyógyszerreklám egyeseket elbizonytalanít, másokat segít a választásban. Ennek is oka lehet, hogy jelenleg a patikában vásárlók 74,5 százaléka vény nélkül kéri az orvosságokat, tavaly 67,1 százalék volt az arányuk. Az ilyen készítményeket kedvelők főként a 25-49 év közötti, magasabb iskolai végzettségű nők köréből valók. A vitamin- és ásványvízfogyasztók is főként közülük kerülnek ki.

Januárban átlagosan 13 százalékkal nőtt azon orvosságok ára, amelyekről az egészségpénztárral alkut folytattak a forgalmazók. Ezer olyan medicina van, amelyről nem alkudoztak, ezek árát negyedévenként módosíthatják a forgalmazók. Matejka szerint azonban a gyógyszerpiacon is érvényesül a kereslet-kínálat törvénye, tehát az áremelés a fogyasztóktól függ. Annál is inkább, mivel ma már sok ugyanazon hatástani csoportba, azonos betegségek gyógyítására való orvosság kapható. E hét végén először rendezik meg nálunk a betegek és a szakemberek tanácskozását arról: túlzott-e vagy sem nálunk a gyógyszerfogyasztás.

| orvosság, gyógyszer, ár
2002-07-10 11:24:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop