Több agyserkentő, kevesebb szív- és rákgyógyszer fogy

gyógyszer, fogyasztás, terápia | Népszabadság   Népszabadság

Miközben Magyarországon félmilliónál többen szenvednek szív- és érrendszeri bajok miatt, és évente harmincezernél többen halnak meg a különféle daganatos betegségekben, jelentősen csökkent a terápiájukra alkalmazott gyógyszerek részesedése az ilyen jellegű kiadásokból. A Népjóléti Minisztérium szakértői bizottsága szerint a depresszió elleni orvosságok fogyasztása nőtt ugyan, de még mindig nem érte el az orvosilag indokolt mértéket.

Magyarországon a nemzeti jövedelem 1,7 százalékát fordítják gyógyszerfogyasztásra. Ez arányában megfelel ugyan a kanadai, a francia és az olasz adatoknak, de értékben jóval kevesebb annál. Az idén a lakosság várhatóan 40 milliárd forintot költ orvosságok vásárlására, az egészségbiztosító pedig 95 milliárddal támogatja a gyógyszerek árát. A Népjóléti Minisztérium szakértői bizottságának felmérése szerint a hazai gyógyszerválaszték dinamikus bővülésével a jövőben feltehetően az új és a drágább készítményekből fogy majd több a patikákban. A gyógyszerfogyasztást befolyásolja, hogy a kórházi beutalás helyett egyre több beteget látnak majd el a járóbeteg-intézetekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az orvosságok hatóanyaga alapján milligrammban határozta meg a napi gyógyszeradagot. E szerint a magyar átlagpolgár 1995-ben 337 napi kezelésnek megfelelő mennyiségű orvosságot fogyasztott, ami csak részben indokolható a lakosság egészségi állapotával. Ezt igazolja, hogy világelsők vagyunk a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekben - évente 33 ezren vesztik életüket a különféle rákos bajokban és megközelíti a félmilliót a nyilvántartott szívbetegek száma -, mégis csökkent az e bajok kezelésére fordított gyógyszerköltségek aránya. Ez elfogadhatatlan, már csak azért is, mivel a szív- és érrendszer gyógyítására használt orvosságok árának 90 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító, s mindössze 10 százalék terheli a betegeket. A daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez pedig ingyen jutnak a betegek. A gyógyszerész szakértők szerint az e betegségcsoportok kezelésére szolgáló orvosságok fogyasztásának csökkenése az orvosképzés hiányosságaiban kereshető. A terápiában alkalmazható készítmények hatékonysága egyre jobb, az orvosok egy része azonban nem meri felírni az új készítményeket, inkább használja a "jól bevált" régieket.

Az agyműködést serkentő készítmények, például a Cavinton fogyasztása robbanásszerűen nő. E gyógyszercsoport fogyasztásának jövőbeli alakulása valószínűleg az orvosok szakmai döntésétől és ezzel összefüggésben az egészségbiztosító gyógyszertámogatási politikájától függ. Jelenleg e készítmények árát is 90 százalékkal támogatja az egészségbiztosító.

A szakértői bizottság felmérése szerint dollárban kifejezve is nőtt a gyógytápszerek fogyasztása, ami a választék növekedésével magyarázható. A születésszám csökkenése miatt azonban további növekedés nem várható. Kiderült az is, hogy 1990 és 1996 között két és félszeresére nőtt a fekély- és a depressziós betegek gyógyszerfogyasztása, ami azonban még mindig kevesebb, mint a fejlett országokban. Hasonlóan több fogyott az utóbbi években a vér koleszterinszintjét csökkentő orvosságokból, ami összefüggésben van az egészségmegőrző programokkal is. A szakértők - a betegség gyakorisága miatt - indokoltnak tartják a csontritkulás gyógyszeres terápiájában használt készítmények fogyasztásának bővítését, hiszen az időben megkezdett kezelés javítja a betegek állapotát. Azt viszont sokallják, hogy az antibiotikumokból nyolcnapi terápiához elegendő mennyiség jut évente minden magyar állampolgárra, pedig ezek árához csak 70 százalékos támogatást ad a biztosító.

A megbetegedések ellenére csak mérsékelten nőtt a reumás gyulladáscsökkentők napi adagban mért fogyasztása, értékbeni részesedésük azonban csökkent. Ez azzal magyarázható, hogy több fogy az olcsóbb, itthon gyártott generikus készítményekből.

Mivel az orvosi vény nélkül kapható (OTC) termékek szeptembertől reklámozhatók, valószínűsíthető, hogy nő majd a fogyasztásuk. Egyelőre azonban kiszámíthatatlan, hogy a biztosító ártámogatásának hiánya miatt valóban megugrik-e a forgalmuk, hiszen amióta nem támogatja például a savlekötőket, a puffadás elleni gyógyszereket, a köptetőket, csökkent a fogyasztásuk is. Ugyanakkor a korábban sem támogatott vitaminkészítmények és fájdalomcsillapítók piaci részesedése folyamatosan bővül.

| gyógyszer, fogyasztás, terápia
2002-07-10 10:45:21

Web Design & Development Prowebshop