A gyártók nem csökkentik a gyógyszerárat

gyógyszer, gyártók, gyógyszerár | Népszabadság   Népszabadság

A hazai gyógyszergyártók nem kívánják csökkenteni a gyógyszerek termelői árát, sokkal inkább az importot korlátoznák - derült ki tegnap a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) tájékoztatóján. A Népszabadság kérdésére Orbán István elnök meglehetősen sajátos elgondolásnak minősítette, hogy a vámpótlék megszüntetése után a szaktárca termelői árcsökkentéssel szeretné megakadályozni az idei gyógyszerkeret jelentős túllépését.

Bár az import gyógyszerek ára átlag négy százalékkal magasabb a hazaiakénál, az idei év első négy hónapjában ismét csökkent a hazai gyógyszergyártók piaci részesedése - jelentette be tegnap Orbán István, a Magyosz elnöke. Adataik alapján 1991 és 1996 júniusa között 265 új hatóanyagot vezettek be Magyarországon, ám nem feltétlenül a korszerű termékek kerülnek hazánkba.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója úgy vélte: a biztosító gyógyszerár-támogatási rendszerében azonos hatóanyag esetén az alacsonyabb árú hazai gyógyszereket kellene preferálni. Az EU-val kötött megállapodás nem zárná ki az importkorlátozásokat - mondta.

Az egészségbiztosító képviseletében jelen lévő Hamvas József elmondta: szeptember 15-én kezdődnek a jövő évi ártárgyalások. Ezeken a hazai gyártók érdekeit is figyelembe veszik, ezek azonban időnként ellentétesek a gyógyszereket felíró orvosok érdekeivel.

A Népszabadság kérdésére Orbán István méltánytalannak nevezte, hogy a szaktárca a termelői árak csökkentésével szeretné a gyógyszerkassza jelentős túllépését megelőzni. Bogsch Erik szerint részükről már nagy engedménynek számított, hogy az idén csak 10 százalékos volt az áremelés; az idei árakban már figyelembe vették, hogy a vámpótlék júliustól megszűnik.

A sajtótájékoztatón szó esett a kórházak gyógyszerellátásáról. Mint korábban megírtuk, a kórházszövetség becslései szerint a kórházak adóssága már 2,7 milliárd forint.

A Human Rt. gazdasági igazgatója, Rudolf Gyula bejelentette: adósságuk újra mintegy 250 millió. A cég a kórházak tartozása miatt tavaly leállította szállításait. Az idén nem terveznek a tavalyihoz hasonló megszorítást, ám az igazgató szerint a második fél év várhatóan kritikusabb lesz az előzőnél.

Nemes János, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke elmondta: a kórházszövetséggel és az egészségbiztosítóval közösen, a havi működési előleg felvételét jelentő rövid távú megoldás mellett keresik a kórházak adósságrendezésének hosszabb távú megoldását is.

| gyógyszer, gyártók, gyógyszerár
2002-07-10 10:36:03
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop