Aggályos az egységes hívószám

segélyhívószám, rendőrség, mentők, mentÅ‘k | Népszabadság   Népszabadság
A jövő év közepétől nálunk is bevezetik az egységes segélyhívószámot, a 112-est. A hívásokat a megyei rendőrkapitányságok (a főváros és Pest megye esetében a Teve utcai központban) fogadják, és innen kapcsolják a megfelelő címzettekhez. Sokak szerint az újítás számtalan előnnyel jár, ám többen a betegjogok sérülésének lehetőségét látják az amúgy eurokonform rendszerben.

Jóllehet hivatalosan 2000 közepére várható az egységes segélyhívószám bevezetése, aki mobiltelefonon üti be a 112-est, már most is megismerkedhet az új rendszerrel. Legalábbis annak kezdeti változatával. A hívásokat - akárcsak a későbbiekben - a rendőrség fogadja, és ha az eset úgy kívánja, továbbkapcsolja a tűzoltóságnak, illetve a mentőknek. A szolgálatot teljesítő diszpécser szerint, bár a segélynyújtó szervek közötti közvetlen számítógépes hálózat még nincs kiépítve, a segélyhívás ettől függetlenül (mechanikus úton) szinte azonnal átkapcsolható a megfelelő helyre. Az elképzelések szerint az új rendszerre a lakossági segélynyújtásban érintett más szervek is rákapcsolódhatnak (így többek között a polgári védelem és pszichológusok is hívhatók lesznek a 112-esen).

Az egységes segélyhívószám több szempontból is előnyösnek ígérkezik. Ezentúl például nem a hívónak kell eldöntenie, melyik szervet riassza baleset esetén. Az ígéretek szerint a hívásokat fogadó, szakképzett operátor feladata lesz felmérni, hogy adott esetben a mentőt, a rendőrséget avagy a tűzoltókat küldje-e a helyszínre. A dolognak azonban több szépséghibája is van - mondja dr. Andics László, az Országos Mentőszolgálat budapesti szervezetének főorvosa. Mivel a segélyhívások (a 112-es általános bevezetése után) a rendőrség egyik erre specializálódott diszpécserközpontjába futnak be, a rend őrei fogják mérlegelni a helyzet súlyosságát és azt, hogy a helyszínre roham- vagy esetkocsikat rendeljenek. A témában folytatott tárgyalásokon persze felvetődött az a terv is, hogy a rendőrségi központba egészségügyi szakképesítéssel rendelkező operátorokat telepítenek majd. Problémát jelenthet, ha a segélykérő szaktanácsot vagy információt kér a diszpécsertől. Ilyen esetekben nagy gondban lesz az orvosi szempontból nem kellően tájékozott operátor (feltéve, ha nem ül mellette egy orvos).

A 112-esre való átállás további - szinte megoldhatatlan - problémákat is okozhat. Ilyen a betegjogok kérdése. Noha az egészségügyi adatok védelme viszonylag új fogalom a magyar jogrendszerben, ezzel kapcsolatban már több nagy visszhangot kiváltó ügy aktája került az adatvédelmi biztos asztalára. Nemegyszer akadt arra példa, hogy a hívott mentőszolgálat helyett (pontosabban előtte) a rendőrség vonult ki a helyszínre, mivel "kitudódott", hogy a bajban lévő kábítószert fogyasztott. A rend őrei azon nyomban büntetőeljárást indítottak a beteg ellen. Andics doktor szerint a jövőben megsokszorozódhatnak a hasonló esetek, hiszen a rendőrség valamennyi mentőriasztásról (és annak okáról) automatikusan tudomást szerez. Szélsőséges esetben elképzelhető, hogy a drogfogyasztás miatt segítségre szoruló (és annak környezete) közvetlen életveszélyben sem fogja tárcsázni a 112-est.

A budapesti mentőszervezet vezetője úgy véli, a leginkább célravezető az volna, ha az egységes hívószám mellett tartósan megmaradna a mentők közvetlen 104-es telefonkapcsolata. Jelenleg a mentők számát csaknem ötezren tárcsázzák naponta, a hívásokat egyszerre öt szakképzett diszpécser fogadja. A főorvos meggyőződése, hogy ha valóban bevezetnék a 112-est, a fővárosiak legalább kilencven százaléka ettől függetlenül a megszokott 104-est tárcsázza majd. Így a segélyhívásokról csak olyankor szerezne tudomást a rendőrség, ha ennek szükségességét a helyszínre kivonuló mentők indokoltnak tartják. Andics doktor meggyőződése, hogy a rendőrség nem indíthat büntetőeljárást a mentőt hívó bajba jutott ellen.

Hasonló a véleménye dr. Majtényi László adatvédelmi biztosnak, aki egy korábbi eset kapcsán lapunknak tett nyilatkozatában kijelentette: civilizált országban mindenki teszi a maga dolgát, a rendőrség üldözi a bűnt, az orvosok gyógyítanak, és a két dolog sosem keveredik össze. Az új rendszer bevezetésével az eddig is sokszor kiszolgáltatott betegek jogai a jelenleginél is sérülékenyebbé válnak, így nem kizárt, hogy a 112-es elterjedésével az ombudsman asztalán tornyosulni fognak az akták. Egyetlen reményünk, hogy az először idén januárra, majd márciusra ígért egységes segélyhívószám (és működése alapját adó, több milliárd forintot kóstáló informatikai hálózat) egyelőre még csak a tervezők fejében létezik.

| segélyhívószám, rendőrség, mentők
2002-07-10 13:38:51
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop