Kilencszeres gyilkossággal vádolt osztrák pszichiáter

pszichiáter, orvos, gyilkosság, per | Népszabadság   Népszabadság
Többéves huzavona után az osztrák igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy bíróság elé állítja Heinrich Gross 84 éves nyugalmazott pszichiáter főorvost, aki ellen alapos a gyanú, hogy 1944-ben részt vett a bécsi Am Spiegelgrund klinika gyermekosztályán a nácik eutanáziaprogramjában.

Az államügyész kilencszeres gyilkosságot tart bizonyíthatónak. Vádirata már évek óta készen van. A ma Baumgartner Höhe néven működő klinikán a nemzetiszocialista fajtisztasági elmélet gyakorlati kivitelezéseként 1938 és 1945 között 700 fogyatékos gyermeket kezeltek: valamennyiüket az illetékes körzeti orvosok egyéb betegségre utaló diagnózisa alapján utalták be az intézménybe. A szülők a beszállítás után nem sokkal többnyire rövid értesítést kaptak gyermekük sajnálatos haláláról. A fogyatékos gyermekek szerveivel azután kísérleteztek: e célból őriztek meg formalinban tartósítva több mint négyszáz agyvelőt.

A ma 84 éves Heinrich Gross a klinika egyik orvosaként vagy maga választotta ki az életre nem méltókat, vagy maga is részt vett meggyilkolásukban. Kézjegye számtalan fennmaradt diagnózison, illetve "terápiajavaslaton" olvasható. Bár a háború után Grosst felelősségre vonták, enyhe ítéletet kapott, s az ötvenes években már ismét ugyanabban az intézményben folytatta kísérleteit - a megőrzött "anyaggal". Tudományos eredményeiért kitüntetéseket kapott, majd a Baumgartner Höhe főorvosává nevezték ki - innen ment 1981-ben nyugdíjba. Tavalyig bírósági szakértőként is tevékenykedett.

Ausztria náci múltjának e kirívó esetét a közelmúltban tárták fel: több nemzetközi konferencia foglalkozott az intézetben elkövetett bűnökkel, s időközben egyre-másra jelentkeztek a meggyilkolt gyermekek hozzátartozói, illetve az egykori "kezelés" szerencsés túlélői. Közülük többen tanúként vallanak majd a most már rövidesen kezdődő perben - hacsak Gross egészségi állapotára való hivatkozással a kezdést ismét el nem napolják.

Szászi Júlia

| pszichiáter, orvos, gyilkosság, per
2002-07-10 13:39:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop