A rákellenes gyógyszer segített a Humanon

részvény, árfolyam, rákellenes gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság

Sorozatunkban hétről hétre más és más brókercégek elemzőinek véleményét kérjük ki arról: melyik vállalat papírjait ítélik biztonságosabbnak és melyiket kockázatosabbnak. Részvények esetében persze sohasem lehet biztosra menni, hiszen a tavaly őszi tőzsdei kríziskor a legbiztosabbnak tűnő papírok ára is zuhant. Ennek ellenére megpróbálunk némi útmutatást adni a kisbefektetőknek. Ezen a héten az IE-New Bróker Rt. és a Takarék Broker Rt. elemzői ajánlanak.

ZWACK

A Zwack olyan társaság, amely az utóbbi egy év alatt is látványos eredménybővüléssel kápráztatta el a befektetőket, a részvényesek pedig a kimagasló osztalékjövedelmen felül az árfolyam dinamikus emelkedésének is örülhettek - szögezte le az IE-New York Bróker Rt. elemzője. Az 1999. első negyedéves eredmények miatt sem kellett csalódniuk a szeszipari részvényben bízóknak, az árbevétel bővülését az eredményhányadok növekedésének köszönhetően az egy részvényre jutó eredmény növekedése jelentősen meghaladta. Az éves közgyűlésen megszavazták a 600 forintos osztalékjavaslatot is, amelyet május 31-től fizetnek ki, s a jelenlegi árfolyamon 10 százalék feletti osztalékhozamot biztosít. A közeljövőt illetően biztató, hogy a csökkenő szeszesital-fogyasztás ellenére a Zwack kedvező termékszerkezete révén növelni tudja eredményeit, az UDV-vel megkötött szerződés révén pedig kizárólagos forgalmazójává vált számos közkedvelt márkának. A minőségi termékek iránt megnövekedő kereslet a társaság számára jobb jövedelmezőséget biztosít. Az árfolyam alakulás vonatkozásában az alacsony közkézhányad az egyetlen kockázati tényező, miután a szabadon forgó, az alaptőke mindössze 24 százalékát kitevő pakettből két befektető további 10 százalékot birtokol.ÉMÁSZ

Az Émász Rt. részvényei az elkövetkező pár év nyereségét figyelembe véve a legolcsóbban árazott áramszolgáltatói papírok a Budapesti Értéktőzsdén - szögezte le a Takarék Broker Rt. elemzője. Az Émász P/E mutatója (egy részvényre jutó eredmény és árfolyam hányadosa) 9,4, míg például a Démászé 13, az Elmüé pedig 14. Hozzátéve: a részvény nem likvid ugyan. Bár a múlt évet több mint másfél milliárd forintos eredménnyel zárta a cég, az 1998-as év után nem fizetett osztalékot. A korábbi évek veszteségei több milliárd forintra rúgnak, ezért az 1998-as nyereséget eredménytartalékba helyezik. Az elemző az idén 2,1 milliárd forintos profitot vár az Émásztól, ami egyben azt is jelentheti: karnyújtásnyira kerül a cég attól, hogy 2000-ben osztalékot tudjon fizetni. Az Émász nyereségessége ugyanakkor az elkövetkező két-három évben az Elmüét, illetve az Édászét meghaladó mértékben tud emelkedni - mutatott rá az elemző -, hiszen alacsonyabb bázisról indul. Egyre több olyan hír jelenik meg, hogy nyugati multicégek, illetve a holdudvarukba tartozó társaságok átlépték a Dunát, ami a beruházás, illetve a fogyasztás erőteljesebb emelkedését vonhatja maga után. Az Émász árfolyamkilátásait illetően az elemző nem vár jelentős javulást, amíg az első háromhavi, illetve félévi adatok nyilvánosságra nem kerülnek.

RICHTER GEDEON

A Richter Gedeon első negyedéves teljesítménye némileg meghaladta az IE-New York Bróker Rt. elemzőjének várakozásait, bár a nettó eredmény a rendkívül magas 1998. első negyedévi bázis miatt még így is 30 százalékkal csökkent. A két legjelentősebb tényező, amely a közeljövőben meghatározza a részvény árfolyamát: a hazai gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása és a FÁK-országokba irányuló értékesítés alakulása lesz. Az előbbi várhatóan július elsején lép életbe, és a szakember várakozásai szerint az egészségbiztosítási büdzsé nehéz helyzete miatt az olcsóbb termékeket előállító hazai cégek számára kedvezőbb lesz, mint az importőröknek. A Richter Gedeon egyébként változatlanul tartja első helyét a hazai piacon. A FÁK piacain lassú javulás figyelhető meg az előző év utolsó negyedévéhez képest. Az elemző véleménye szerint az oda irányuló értékesítés magas fedezeti hányada miatt a Richter Gedeon eredménye számottevően javulhat 1999. második felében. Ugyanakkor továbbra is jelentős kockázatot hordoz magában az orosz pénzügyi helyzet, illetve a magyar cégeknek a koszovói válság kapcsán változó politikai megítélése. A papír a jelenlegi 8700 forintos árfolyamon spekulatív befektetők számára kifejezetten ajánlható.HUMAN

A Human Rt.-vel kapcsolatos hír, miszerint rákellenes gyógyszer szabadalmát jelentették be, a részvény kereskedelmének három napon keresztüli felfüggesztéséhez vezetett a felső (20 százalékos) limiten. A szabadalmat 102 országban jegyeztette be a cég, s a szabadalmi eljárás után 20 éves védettséget élvez majd a találmány. A rákellenes szerek évi 6,5 milliárd dolláros forgalmú piacán 1,2 milliárd dolláros részesedésével piacvezető Bristol-Myers Squibb (amely megvásárolta a Pharmavitot) jelenlegi gyógyszerének szabadalma 2004-ben jár le. Így valószínűsíthető, hogy az új szer világpiaci bevezetéséhez partnert kereső Human éppen a Bristol-Myersszel alakít ki együttműködést. Ha azt vesszük alapul, hogy a szabadalomnak köszönhetően a cég piaci értéke 10 milliárd forintra nő (40 millió dollár), úgy még a Human múlt pénteki 2500 forintos árfolyama is számottevő emelkedési potenciált rejt magában. Ráadásul egyelőre még csak a hazai befektetők érdeklődése lódult meg a Human-részvények iránt, a külföldiek - mivel kis kapitalizációjú cégről van szó - látóköréből mindeddig kiesett. A múlt hét második felében egyébként a korábbiaknál némileg konszolidáltabb emelkedést produkált a Humaxn, amiben az is szerepet játszhat, hogy a társaság még hosszas tárgyalások előtt áll.

| részvény, árfolyam, rákellenes gyógyszer
2002-07-10 13:44:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop