Várandósok válságos napjai

gyermek, Gödöllő, szülés, GödöllÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Mintegy háromszáz gyermek születhetett meg úgy, hogy a gödöllői Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon támaszt nyújtott a várandós édesanyáknak. A hét végén az intézmény születésnapjára, az ötödikre hívta vendégeit Roszik Gábor alapító, otthonigazgató evangélikus lelkész.

A Berente utca polgári jólétet mutató villái között álló anyaotthon is gazdagságot sugall, de - ahogyan Pusztai Erzsébet, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára fogalmazott - a hittel teli otthon melegségét. A tapasztalatok szerint gyakran nem szociális viszonyaik, hanem emberi kapcsolataik megromlása miatt kerülnek válságos helyzetbe a várandós vagy gyermekes nők.

- Hatvan-hetven ember mindennapi ellátásáról gondoskodunk ebben az épületben és a tavaly elkészült félúti házunkban, ahol a nagyobb önállóságra készítünk fel öt anyukát hét gyermekével - mondta érdeklődésünkre Roszik Gábor. - Egyre több fiatalkorú édesanya kerül hozzánk, olyanok, akik valójában még maguk is gyermekek.

Az anyaotthon védőnői, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokkal áll kapcsolatban, rajtuk keresztül és gyermekintézetekből is jönnek új lakók. A nagykorúvá lett, korábbi állami gondozattak szintén menedéket találnak itt, amikor krízishelyzetbe kerülnek. Több hasonló intézmény működik az országban, de ebből csak egy van. Azért is, mert kimondottan erre a célra épült, nem egy hajléktalanszálló vagy csecsemőotthon elkülönített részeként tölti be hivatását.

Az ünnepelt anyaotthon a város szélén elismerésre méltó kulturális küldetést is vállal: tágas emeleti tere ad otthont a Tessedik Galériának. Rendszeresen láthatók itt gödöllői festők, fotósok alkotásai, gyakran szerepelnek előadóművészek. Most Madaras József Kossuth-díjas színművész, Dinnyés József daltulajdonos és Svenna Lysgard norvég country-blues énekes gazdagította az istentiszteletet, melyen Deme Zoltán szarvasi evangélikus lelkész hirdetett igét.

Különleges élményt nyújt az ugyancsak most megnyílt Teremtmények címűfotókiállítás, Fuszenecker Ferenc és Lőrincz Ferenc gödöllői művészek közös munkája.

- Évek óta szeretnék festeni egy Madonnát. Ez juttatta eszembe, hogy ebben a csodálatos otthonban fényképeznem kell - mondta Lőrincz Ferenc. - Társammal nem a felszínt, a körülményeket, az élethelyzeteket és az eseményeket fotóztuk, hanem az itt élő anyák és gyermekeik emberi értékeit igyekeztünk közvetíteni. Bízunk benne, hogy képeink azt sugallják: kövessünk el mindent a családok megerősítéséért.

És azt is, tehetjük hozzá, hogy a fotókat nézők sem különb teremtmények az elesetteknél, legfeljebb szerencsésebbek.

| gyermek, Gödöllő, szülés
2002-07-10 13:45:18
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop