Gyógyszerhiány a kis patikákban?

gyógyszerhiány, patikák, | Népszabadság   Népszabadság
A hétfői egyeztetésen sem írták alá a Magyar Gyógyszerész Kamara képviselői az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötendő finanszírozási szerződést. A tervezet szerint egyebek mellett novemberben két hétig a patikáknak kell meghitelezniük az eladott gyógyszerek után járó, összességében mintegy hatmilliárd forintos támogatást. Emiatt egyesek szerint a gyógyszertárak kétharmada kényszerülhet hitelfelvételre.

Egyelőre egyetlen gyógyszertárnak sincs érvényes új finanszírozási szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Az e hét hétfőjére tervezett szerződéskötés többórás vita után elmaradt. A szakértőknek a napokban egyezségre kell jutniuk, ellenkező esetben november 1-jétől egyetlen gyógyszertár sem kaphat támogatást a biztosítótól.

A Magyar Gyógyszerész Kamara ragaszkodik ahhoz, hogy az OEP e szerződés keretében adjon garanciákat a támogatások folyósítására - mondta lapunknak Hávelné Szatmári Katalin elnök. A biztosító azonban a szerződésben leírtak több pontjára - például hogy a kincstár pontos időben utalja a támogatást - sem tud garanciát adni. A szerződéstervezet legvitatottabb része egy nemrég hozott kormányrendelet előírására utal, miszerint a patikák novemberben nem a hónap elején, 8-án, hanem csak két héttel később, 21-én kapják meg a vények után járó támogatást. Ezáltal a patikák kétharmada kényszerülhet bankhitel felvételére - állítja Hávelné Szatmári Katalin.

Hávelné szerint a patikatulajdonosok várhatóan a nagykereskedőktől próbálnak majd haladékot kérni. Fekete Tibor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének igazgatója elmondta: a nagykereskedők igyekeznek fizetési haladékot adni, de ennek árát a patikusoknak kell megfizetniük. A fizetési határidő növekedésével a nagykereskedők kénytelenek kamatot felszámolni. A gyógyszertárak egyéni szerződésekkel vásárolnak a nagykereskedőktől. Fekete hangsúlyozta: ha a patikák rövid határidőre vállalják a gyógyszerek kifizetését, úgy egy-két százalékos kedvezményt is kaphatnak. Ám ez az összeg nincs arányban a biztosító félhavi fizetési haladéka miatt kiesett összeggel.

| gyógyszerhiány, patikák,
2002-07-10 14:56:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop