További 60-80 milliárdra van szükség az egészségügyben

kamara, egészségügy, privatizáció | Népszabadság   Népszabadság

A Magyar Orvosi Kamara megbeszélésén részt vevő pártok képviselői szerint az egészségügy finanszírozásához legalább 60-80 milliárd forintra lenne még szükség. A MOK és a népjóléti miniszter pénteken tárgyal a kamarai törvény, az ügyeleti munkarend és a privatizáció kérdéséről.

Az egészségügyet érintő több sarkalatos kérdésben is állást foglal még a választások első fordulója előtt a Magyar Orvosi Kamara és a Népjóléti Minisztérium - jelentette ki Varga Piroska, a népjóléti tárca főtanácsosa kedden, a MOK által szervezett megbeszélésen, amelyen a pártok képviselői is részt vettek. A rendezvény után dr. Kaán Miklós, a MOK elnöke elmondta: bár végleges megállapodást egyik területen sem kötnek, a kamarai törvény, az ügyeleti munkarend és díjak, valamint a privatizáció kérdésében meghatározzák azt az irányvonalat, amelyet véleményük szerint a választások után felálló új kormánynak követnie kell. Terveik szerint pénteken reggel ülnek tárgyalóasztalhoz Kökény Mihállyal.

A megbeszélésen, amelynek témája a MOK Felhívás a magyar köztársaság kormányához és parlamentjéhez című anyaga volt, Szolnoki Andrea, az SZDSZ képviseletében elmondta: nem a kamara által meghatározott 50-60, hanem legalább 60-80 milliárd forint hiányzik az egészségügy finanszírozásából. Az MDF képviseletében jelen levő Fejér László is úgy vélekedett, hogy a pótköltségvetés tervezésekor legalább 60 milliárd forinttal vagy ennél is magasabb összeggel kell számolni. Valamennyi párt egészségügyi szakértője egyetértett abban, hogy a kamara felhívása indokolt volt. Kaán Miklós ugyanakkor hangsúlyozta: a felhívásban foglalt követelések teljesítése természetesen már csak az új kormány feladata lehet.

A megbeszélésen a részt vevők kézhez kapták azt a levelet, amelyben a Magyar Orvos című lap kiadásáért felelő Kolosi Tamás tájékoztatja Kaán Miklós elnököt az újság legutóbbi számában megjelent Fidesz-szórólapról. Mint írja: a Fidesz kampányrészlege korábban megkereste a kiadót, hogy szeretne kedvezményes áron hirdetni a Magyar Orvosban. Az orvosi kamara elnöksége ezt elutasította, és leszögezte, hogy a MOK a választási kampány során is pártsemleges kíván maradni. Ezután a kiadótól egy médiaügynökség teljes áron megrendelte egy szórólap megjelentetését. Noha erről később kiderült, hogy a Fidesz orvosokhoz írott levele, a sajtótörvény és a reklámtörvény alapján sem tagadhatták meg a közlését.

| kamara, egészségügy, privatizáció
2002-07-10 11:42:24


data-full-width-responsive="true">