Duguláselhárítás a szívben

gyógyszer, koszorúerek, sejtek, tágítás, módszer, sziv, koszorúerek, szív | Népszabadság   Népszabadság

Az érelmeszesedés okozta érszűkületek mögött a vérellátás hiánya vagy elégtelensége kisebb-nagyobb területek működéseinek a zavarát vagy a teljes pusztulásukat eredményezi. Ha ez olyan szervben következik be, amelynek a hiánypótló képessége csekély és kevés tartalékkal rendelkezik - mint például a szívizom -, hamar alakul ki maradandó károsodás: az elhalás, más néven infarktus.

Ma már a szív koszorúerein sebészi módszerekkel is megszüntethető a baj forrása, a szűkület, ha az csak néhány, rövidebb szakaszra korlátozódik. Sőt ehhez nyitott szívműtétre, a beteg érszakasz kicserélésére sincs okvetlenül szükség. A keringés az érrendszeren keresztül bevezetett katéterrel, "egyszerű" mechanikus tágítással is helyreállítható. Ezután még úgynevezett merev stentet is behelyeznek, amely mintegy aládúcolja az eret. Mégsem ritka, hogy a megbolygatott terület később ismét beszűkül vagy elzáródik, aminek a megoldása újabb beavatkozást tesz szükségessé. Ennek az elkerülésére most ígéretes kísérleteket folytatnak izraeli kutatók.

Tűnjék ugyanis bármilyen kíméletesnek a katéteres módszer, a koszorúér belfelületét "kitapétázó" érzékeny sejteken olyan mikrosérüléseket okoz, amelyek következtében a felületük érdessé válik. Ez pedig fokozza az átáramló vér alvadási képességét, vérrög rakódhat rájuk. Túl ezen, a károsodott bélelő sejtek - eredetileg a közönséges sebgyógyulásoknál szokásos helyreállítási "szándékkal" - megduzzadnak, szaporodásnak indulnak, ami az amúgy is keskeny átjárót tovább szűkíti. Ez magyarázza, hogy a sikeres tágítás után az esetek majd egyharmadában az ér a kérdéses helyen idővel mégis újra beszűkül. Alvadáscsökkentő gyógyszerek adásával ugyan legalább a vérrögképződésnek elejét lehet venni, azonban ez nemcsak a kívánt helyen, hanem az egész szervezetben vérzékenységet okozhat. Beállítása ezért meglehetősen körülményes, nagy odafigyelést, gondos ellenőrzést igényel.

Az új módszer helyi gyógyszeres kezeléssel akadályozná meg az érbélés nem kívánatos sarjadzását és vele az elzáró vérrög képződését. A sejtszaporodást gátló hatóanyagot mikroszkópikus méretű, porózus kapszulák tartalmazzák, amelyekből az lassan, fokozatosan szabadul ki. A tágítást megelőzően a bevezetett eszközzel juttatják a szert a kívánt helyre, a sejtek belsejébe kerüléséről pedig a tágításkor keletkezett apró sérülések gondoskodnak. Az elgondolás valóra váltásához gyógyszerkutatók, gyógyszertechnológusok és szívsebészek összefogására volt szükség. Az ismertebb növekedésgátlók közül az eret bélelő (endotél) sejteken a farmakológusok a tirfosztin nevű vegyületet találták a leghatékonyabbnak. Egy másik munkacsoport az endotélsejtekhez különösen vonzódó, egyben a gyógyszer elhúzódó kiszabadítását is lehetővé tevő "csomagolóanyag" fejlesztésével foglalkozott. A tényleges kipróbálás a kísérleti sebészekre várt, akik egyelőre rágcsálókon, majd sertéseken próbálták ki az új eljárást. A műtött állatok 70 százalékában a gyógyszer helyi alkalmazásával sikerült kivédeni az előkezelés hiányában szinte törvényszerűen bekövetkező visszaszűkülést (resztenózist), ami komoly reményekre jogosít az emberi alkalmazásra vonatkozólag. További terveik között szerepel, hogy a gyógyszertartalmú részecskéket beépítsék a műtétkor behelyezett falmerevítő stentbe. Így jóval hosszabb időre lehetne elérni a kedvező gátló hatást.

Dr. Káli András kardiológus, belgyógyász szerint ezzel a módszerrel - ha beválik - nem is két, de legalább három legyet lehetne ütni egy csapásra. Az első és legfontosabb természetesen a resztenózis (visszaszűkülés) miatti ismételt beavatkozások számának - és a velük együtt járó kockázatoknak a csökkenése. Másodikként: a koronáriatágításon átesett betegek életminőségében óriási változást hozna, ha sikerül megszabadulniuk az egyelőre szinte kötelező - ugyancsak kockázatos - véralvadásgátló gyógyszeres kezeléstől. A harmadik előny ehhez kapcsolódik, de túl is mutat rajta. Lelkesen kell üdvözölni minden olyan törekvést, amely nemcsak az újonnan kifejlesztett szerek hatékonyságára ügyel, hanem pontos célba juttatásukról is gondoskodik, megkímélve így a szervezetet a nem kívánatos mellékhatásoktól.

| gyógyszer, koszorúerek, sejtek, tágítás, módszer, szív
2002-07-10 11:45:47
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop