Kevés természetgyógyász dolgozik legálisan

természetgyógyászat, vizsga, rendelet, egyetem, orvos | Népszabadság   Népszabadság

Magyarországon jelenleg a mintegy hét-nyolcezer természetgyógyász-tevékenységet is végző orvosból mindössze húsznak van hivatalos működési engedélye. Rajtuk kívül elvileg nincs olyan orvos, aki természetgyógyászattal is foglalkozhatna: képzésük és vizsgáztatásuk egyelőre nincs megoldva.

Február 1-je óta kizárólag azok a természetgyógyászok folytathatják tevékenységüket, akik felkészültségüket szakmai vizsgán bizonyították. A természetgyógyászat széles körű oktatása előzmény nélküli hazánkban. A népjóléti miniszter - az egyetemek ajánlata nyomán - 12 orvosnak adott jogot a természetgyógyászati rendeletbe sorolt tevékenységek vizsgáztatására. Tíz szakembert pedig arra jogosított fel, hogy az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben vizsgáztassanak.

A jogszabály szerint az orvos-természetgyógyászok - akiknek felsőfokú egészségügyi szakképesítésük van - az orvosegyetemeknél tehetik le a működési engedélyhez szükséges vizsgát, ezen intézmények azonban nem készültek fel a tanfolyamok és a vizsgáztatás megszervezésére, függetlenül attól, hogy korábban is foglalkoztak ilyen jellegű képzéssel.

Kövesdi Natália, a Természetgyógyászati Szakmai Érdekvédelmi Tanács ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az előkészítetlen rendeletet nem is lehetett végrehajtani. A jogszabály megalkotói szinte kizárólag a nem orvosok vizsgáztatására koncentráltak, és elfelejtkeztek az orvos-természetgyógyászokról. A rendelet életbelépésekor az orvosegyetemek nem voltak felkészülve az oktatás és a vizsgáztatás megszervezésére. Az orvosok egy része azonban ma is folytatja a természetgyógyászi tevékenységet. Ez a gyakorlat azonban Kövesdi Natália szerint nagyon veszélyes, hiszen attól, hogy valaki megszerezte az orvosi diplomát, képzetlen lehet a természetgyógyászat területén, amelyet nem oktatnak a felsőfokú intézményekben.

Dr. Hegyi Gabriella, a Yamamoto Intézet vezetője - aki egyébként a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen a természetgyógyászati rendeletben felsorolt egyes tantárgyak oktatója - úgy véli: a rendelet megszületése és életbelépése közötti mintegy 11 hónap elegendő lett volna az orvosegyetemek felkészülésére. A rendelet megszületése előtt is folytak egyeztető tárgyalások a törvényalkotók és az egyetemek között. Az öt illetékes egyetem rektori tanácsa a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kérte egy évvel a rendelet megszületése után, hogy a jogszabályban meghatározott, orvos által végezhető mind a 12 tevékenységi kör tudományosan megalapozott-e és elfogadható-e tantárgyként. Az MTA a múlt hónapban közreadott állásfoglalása szerint valamennyi tevékenységi kör oktatható és vizsgáztatható, az egyes egyetemek döntésétől függ, hogy melyiket illesztik be képzési rendjükbe. Az orvostudományi egyetemeken egyébként már a rendelet megalkotása előtt is szerveztek tanfolyamokat, amelyeken egy-egy természetgyógyászati ág volt a téma.

Hegyi Gabriella szerint a Magyarországon praktizáló 37 ezer orvosból hét-nyolcezren lehetnek, akik a hagyományos gyógyítás mellett a természetgyógyászatból is merítenek. Úgy vélekedett: a nagy tapasztalatú szakorvosok is örülnek, ha olcsó, mellékhatásmentes gyógymódot alkalmazhatnak. A tanfolyamok iránt nagy az érdeklődés: egyre többször fordul elő, hogy akár 50-60 évesek is beülnek az "iskolapadba". Hegyi Gabriella elmondta: bízik abban, hogy az egyetemek nem az autonómiájukba való beavatkozást, hanem a századvég kihívását látják a természetgyógyászati tárgyak beillesztésében a hagyományos tudás oktatása mellé. Kijelentette: az orvosi, gyógyítói szabadság egyébként megengedi, hogy az orvos maga dönthesse el, milyen természetgyógyászati módot alkalmaz a hagyományos gyógymódok mellett. Az orvoslás a hagyományos gyógymódok mellett az egyéb kiegészítő gyógymódokat is magában foglalja.

A középfokú természetgyógyászok vizsgáztatása nem ütközött ilyen akadályokba: február után a május-júniusi vizsgaidőszakban a jelentkezők ismét számot adhatnak tudásukról. Vizsgáztatásukat az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet végzi. Az ottani tapasztalatok szerint az első vizsgaidőszakban mindössze 250 jelentkező felelt meg az elvárásoknak. Becslések szerint ők kevesebb mint tíz százalékát teszik ki a természetgyógyász-társadalomnak. A vizsgával ugyan kétszázötvennél többen próbálkoztak meg, a jelentkezők több mint felének azonban kevésnek bizonyult a tudása.

Információink szerint az egyetemek is készek elkezdeni az orvosok vizsgáztatását: vannak olyan intézmények, amelyek már elfogadták a tanfolyami tematikát a következő tanévre.

| természetgyógyászat, vizsga, rendelet, egyetem, orvos
2002-07-10 11:46:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop