A Fidesz csökkenti a tb-járulékot

A társadalombiztosítási önkormányzatok felszámolását és a munkaadók által fizetett társadalombiztosítási járulék öt százalékpontos csökkentését ígéri január 1-jére Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kisosz éves budapesti közgyűlésén és kedd reggeli rádióinterjújában egyaránt közölte, hogy fel kívánják számolni mindkét társadalombiztosítási önkormányzatot. Ezt a Fidesz elnöke azzal indokolta, hogy a korrupciós ügyek tekintélyes része kötődik az önkormányzatokhoz, alapokhoz és a vagyonkezelési szerződésekhez. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már 1993-ban sem támogatta az önkormányzatok létrejöttét. Az Alkotmánybíróság pedig két héttel ezelőtt úgy döntött: törvénysértő volt az a gyakorlat, amely alapján az 1993-ban felállított tb-önkormányzatok négyéves mandátumának lejárta után nem voltak választások, hanem meghosszabbították a mandátumokat. Orbán szerint az alkotmánybírósági döntéssel a következő kabinet szabad kezet kapott a törvénysértő állapot megszüntetésére, tehát a Fidesz vezette kormány felszámolja a tb-önkormányzatokat. Elképzelésük szerint a pénzügyi alapokat kilenc-kilenc tagú pénzügyi igazgatóság irányítja majd. A társadalombiztosítási vagyont pedig az állami vagyon körébe vonják.

Mindezt Orbán nem központosításnak, hanem az ésszerű gazdálkodás felé tett lépésnek nevezte. Nem tartja szerencsésnek, hogy nincs átjárás az adóhatóság és a társadalombiztosítási bürokrácia között, nem látja be ugyanis, hogy számos esetben miért kell párhuzamosan működniük ezeknek az apparátusoknak. Utalt arra, hogy a jövőben megpróbálják adójellegűvé alakítani a tb-járulékot.

- A következő kormányzati ciklusban négy év alatt felére csökkentjük a társadalombiztosítási járulékokat, ennek első lépéseként jövőre öt százalékponttal, azaz a mostani 39 százalékról 34 százalékra mérsékeljük a munkaadók által fizetett tb-járulékot - mondta Orbán a Kisosz közgyűlésén. Szerinte a csökkentés azért is elengedhetetlen, mert csak így lehet tartós megoldást találni a munkanélküliség mérséklésére. Szem előtt tartják majd a fokozatosságot, figyelve arra, hogy az egyes lépések miként hatnak a költségvetésre. Az új kormány megállapodásra törekszik majd az érdekvédelmi szervezetekkel az adók és az illetékek mértékéről - mondta Orbán. Ígérete szerint már az ősszel megindulnak a tárgyalások, hogy a megállapodások az 1999-es adótörvényekhez alapul szolgáljanak.

A Fidesz elnöke jelezte, hogy újra kell gondolni a társadalmi párbeszéd eddig használt módszereit, szerinte az Érdekegyeztető Tanács is átalakításra szorul. Orbán szerint a kamarai törvényt is felül kell vizsgálni. Csak úgy tudja elképzelni a kötelező kamarai tagságot, ha a kamarák megfelelő információval látják el a vállalkozókat. Ha ennek nincsenek meg a feltételei, akkor nem biztos, hogy kötelezővé kell tenni a kamarai tagságot.

A következő évek gazdaságpolitikájával kapcsolatban Orbán rádiónyilatkozatában hangsúlyozta: az új kormánynak teljesítenie kell az előző kabinet augusztusi nyugdíjemelésre vonatkozó ígéretét, noha ez szerinte gondot okoz majd a költségvetésben. Kérdésekre válaszolva közölte, hogy nem akarják megadóztatni a nyugdíjakat, és nem tervezik a nyugdíjasok továbbdolgozásának korlátozását sem. Az elmaradott térségek felzárkóztatására az igazi megoldásnak azt tartja, ha ezek a régiók is be tudnának kapcsolódni az ország vérkeringésébe. Véleménye szerint ehhez most nem autópályákat, hanem négysávos autóutakat kellene építeni, ezek kialakítása ötödannyi pénzbe kerül. Jelezte: újra kell tárgyalni a koncessziós társaságokkal az autópálya-használati díj kérdését. Nézete szerint célszerű lenne az osztrák típusú matricás rendszer bevezetése a jelenleg alkalmazott sorompós megoldás helyett.

A tőzsdeindex esését illetően megjegyezte: jó volna, ha a tőzsde megnyugodna, különös tekintettel arra, hogy nincs is oka idegességre. Azt tanácsolta, hogy ha valakinek van pénze, most érdemes értékpapírt vásárolni, amikor lent vannak az árfolyamok. A munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta: ha az MSZP gazdaságpolitikájában vannak olyan elemek, amelyekkel több munkahelyet lehet teremteni, mint amennyi a Fidesz programjában szerepel, akkor érdemes átemelni néhány elgondolást onnan. Még egyszer alaposan meg kell nézni az MSZP programját, hiszen a szocialisták ötszázalékos gazdasági növekedés mellett 260 ezer új munkahelyet ígértek, szemben a Fidesz által remélt hétszázalékos növekedés mellett kilátásba helyezett 200 ezer új álláslehetőséggel - mondta Orbán.

Szabadi Béla, az FKGP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint könnyen öszszehangolhatóak a kisgazdapárt és a Fidesz gazdasági programjának leglényegesebb elemei. Szabadi Béla elmondta, hogy pártja sarkalatos kérdésnek tekinti a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, ragaszkodnak a hatékony antiinflációs politikához. Emellett az FKGP aktualizált gazdasági programjában valóságos adó- és járulékreformot tartanak szükségesnek. Eszerint a társadalombiztosítási járulékot 39 százalékról 25 százalékra csökkentenék, az általános forgalmi adót pedig 25 százalékról 20 százalékra. Az infrasrukturális fejlesztést ugyancsak fontosnak tartják. Ennek keretében szorgalmazzák az autópálya-építés gyorsítását, amit állami forrásból finanszíroznának. A fizető autópályák használatát ingyenessé tennék. A társadalombiztosítási önkormányzatok Fidesz által tervezett átszervezéséről Szabadi elmondta, hogy e tekintetben is közel áll egymáshoz a két párt elképzelése.

| Fidesz, társadalombiztosítás, járulék, társadalombiztosítási önkormányzatok
2002-07-10 11:47:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop